I kommunestyret 16. juni vedtok politikerne å sende en negativ høringsuttalelse når det gjelder Vågstranda friskole. Ti representanter ønsket å sende en nøytral uttalelse, mens de øvrige 17 stemte for å sende en negativ uttalelse.

Det er til syvende og sist departementet som godkjenner eller avslår søknader om friskoler, men kommunen er invitert til å si sin mening om saken.

Rauma kommune har i sitt brev til utdanningsdepartementet gitt følgende grunner til at de er negative:

1. Etableringen er ikke nødvendig for å ivareta friskolelovas målsettinger om at elever skal kunne velge andre skoler enn den offentlige.

  • 18 km mot øst og Åndalsnes ligger Innfjorden friskole SA

  • 18 km mot vest på Vikebukt i Vestnes kommune ligger Vike friskole som er en montesorriskole

2. Etableringa av Rauma naturskole på Vågstranda sammen med allerede etablert Innfjorden friskole i Innfjorden og planene for Måndalen friskole vil i sum gi 3 friskoler i Rauma og føre til at hele sørsida av kommunen vil være uten offentlig skoletilbud. Samlet vil rundt 180 eller 20 % av kommunens elever kunne komme til å gå i friskoler.

3. Reduksjon i antall elever i kommunen med tilhørende reduserte rammetilskudd fra staten og samtidig innføring av nye kompetanskrav til lærere, gjør at kommunen har behov for å se på sin skolestruktur. På nordsida av kommunen er allerede en rekke barneskoler konsolidert til Åfarnes barne og ungdomsskole. På sørsida har denne konsolideringa vært dels vært hemma av trafikkfarlig veg. Med den nye Vågstrandstunnelen som nå er åpna, ligger det også trafikkalt godt til rette for en konsolidering av skolestrukturen på Sørsida.

4. Rauma kommune er på ROBEK. Et større underskudd fra 2015-regnskapet skal dekkes inn i 2017-budsjettet. Samtidig har kommunen stort behov for å overføre midler fra oppvekstområdet på grunn av synkende barnetall til eldreområdet og spesielt hjemmebasert omsorg. Hvis staten tillater etableringer av flere friskoler i kommunen så fratas kommunestyret muligheten til å omfordele tilgjengelige midler til de tjenesteområder med størst behov. Det betyr både mindre ressurser til den kommunale skolen, og ikke minst mindre ressurser til helse og omsorgsområdet.

5. Under ingen omstendighet bør søknaden om 60 elever ved Rauma Naturskole på Vågstranda imøtekommes. Så langt ser det ut til at det begynner 40 elever ved Vågstranda skoleåret 2016/2017 og prognosen for åra framover går ned mot 32 i 2021/2022.

Også i formannskapet ble saken grundig debattert.

Beklager vinglingen

I både kommunestyret og formannskapet har politikerne beklaget at de først var positivt innstilt til Vågstranda friskole.

Rådmann Oddbjørn Vassli, som har ført brevet i pennen, presiserer dette i brevet:

- Kommunen vil beklage at en ikke på et tidligere tidspunkt kunne gitt tydeligere signaler om negativ holdning til etablering av flere friskoler på Sørsida. Dette skyldes dels en ytterligere forverra økonomisk situasjon med reduserte inntekter, dels ytterligere svake prognoser for utvikling av barnetallet på mellomlang sikt (barnehagebarn) samt ytterligere et initiativ om friskole på Sørsida i tillegg til Rauma naturskole, skriver han.

Han roser også den grundige jobben søkerne har gjort med skoleplanene.

- Søknaden synes godt gjennomarbeidet og har isolert sett en interessant faglig profil, mener han.

Mange har skrevet leserinnlegg til Åndalsnes Avis om skolen på Vågstranda. Her er noen av dem: