Svar på leserinnlegg signert Even Solheim, publisert i Åndalsnes Avis torsdag 23. juni og på åa.no samme dag.Hei, og takk for at du tar deg tid til å skrive et leserbrev i avisa. Det synes jeg er bra gjort. Jeg skal prøve å gi deg en forklaring på hva Arbeiderpartiet har gjort i denne saka, og hvorfor.

Først vil jeg si at jeg forstår godt at du og andre på Vågstranda er skuffet. Det finnes nok aldri et riktig tidspunkt for en skolenedleggelse, men tidspunktet er kanskje spesielt dårlig nå. Jeg tror vi har fått en mangel på tillit mellom bygd og by i raumapolitikken. I tillegg har vi fått bomringen mellom Vågstranda og resten av kommunen. Det er også urettferdig at Innfjorden skal få ja til privatskole, mens Vågstranda skal få nei.

Dette gjorde at vi først stemte for fortsatt offentlig skole på Vågstranda i desember. Deretter var vi med på å gi positive signal til privatskolen, enda Arbeiderpartiet egentlig ikke er så glad i privatskoler. Etterpå skjedde det to ting; kommuneøkonomien viste seg å være enda dårligere enn vi trodde, og det ble lansert planer også i Måndalen om å starte privatskole. Da måtte vi tenke oss om en gang til. Vi tror det vil bli en dårlig løsning med hele tre private skoler på Sørsida. I tillegg står vi nå ovenfor de største kuttene i kommunen noensinne. Først har kommunestyret brukt opp alle pengene som var spart opp, deretter har de bestemt at det skal tas opp store lån. Nå har vi ikke lenger noe å gå på – det er ingen veg utenom disse kuttene. Rådmannen har funnet ut at vi vil spare 3 millioner kroner i året på å legge ned Vågstranda. Vi må allerede kutte mange lærerstillinger, og om vi skal bevare Vågstranda må vi kutte kanskje fem lærerstillinger til i resten av Rauma-skolen. Det synes ikke vi blir riktig.

Til mitt forsvar vil jeg gjerne også si at Arbeiderpartiet i valgkampen, som eneste parti, var tydelige på at vi ikke kunne love å opprettholde skolen på Vågstranda de neste fire åra, fordi vi skjønte allerede da at kommuneøkonomien var svært dårlig. Så jeg mener Arbeiderpartiet ikke har brutt noen løfter i denne saka.

Så har du et poeng om at det er litt rart å være mot sentralisering i Forsvaret, men for sentralisering av skolene i Rauma. Det synes jeg er et godt poeng. Men det er to forskjeller. For det første mener jeg det er verre å flytte noe fra Setnesmoen til Trondheim og Bergen, enn å flytte noe fra Vågstranda til Måndalen. For det andre har Forsvaret, i motsetning til Rauma kommune, ennå ikke brukt opp alle pengene sine. Jeg håper derfor at Stortinget vil gjøre en liten forandring, så Heimevernet ikke svekkes og HV11 kan få være på Setnesmoen.

Jeg håper en samling rundt en god grunnskole i Måndalen vil bli bra for hele Sørsida, og jeg håper vi kan skape en skole som ikke bare har topp moderne bygninger, men som også kan gi spesielt god undervisning – en skole som er så bra at alle skal få et best mulig grunnlag for videre utdanning og gode liv.

Per Vidar Kjølmoen. gruppeleder, Rauma Arbeiderparti