Etter en flere timer lang debatt i saken samlet Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og den uavhengige representanten Marit Nauste seg bak et forslag om hvordan de ønsker skolestrukturen skal være i Rauma i framtida.

De ber rådmannen forberede for følgende struktur fra høsten 2017:

  • En skole på Sørsida med 1.-10. klasse i Måndalen

  • En skole på Nordsida med 1.-10. klasse på Åfarnes

  • 1.-7. klasse og 8.-10. klasse på Åndalsnes

  • 1.-7. klasse i Isfjorden.

De ønsker med andre ord at barneskolen på Vågstranda blir nedlagt. 21 representanter stemte for forslaget.

Frp var delt i sitt syn på saken, Reidar Brude ville opprettholde skolestrukturen, mens Ronny Antonsen stemte for fellesforslaget.

Arne Hop (KrF) kom med forslag om å opprettholde skolestrukturen som den er i dag, og dekke det inn med reduserte midler til samfunnsutvikling og mindre avsetning til disposisjonsfond. Forslaget fikk bred støtte fra Senterpartiet, men falt.

Senterparti-representantene Mads Langnes, Gudrun Herje Langset og Torbjørn Rødstøl stemte da for kun en skole på Sørsida.

- Vi stemte først for å bevare skolestrukturen, men da det forslaget falt, mener vi at dette er det nest beste alternativet, fordi det bevarer ungdomsskolene, sier Gudrun Herje Langset.

Ikke endelig vedtak

Det er dog viktig å merke seg at dette kun er kommunestyrets innspill og råd til rådmannen, som til høsten skal legge fram sitt budsjettforslag.

Politikerne peker med det ut hva de ønsker rådmannen skal jobbe mot, men det endelige vedtaket blir ikke gjort før i desember.

- Jeg skal være med å støtte dette forslaget i dag, men ikke det jeg egentlig ønsker. Jeg vil først se forslaget til rådmannens finansiering, før jeg tar endelig stilling i saken. I den endelige behandlingen kan det bli nei, sa Marit Nauste fra talerstolen.

Negativ uttale

I debatten om hva kommunen skal si i sin høringsuttalelse om friskoler, fikk følgende punkt følgende vedtak 17 stemmer:

«Rauma kommune er bekymret for omfanget friskoler kan få i kommunen. Rauma kommune vil derfor avgi negativ uttalelse når det gjelder etablering av flere friskoler.»

Flere tok til orde for at det var trist at Vågstranda skole først fikk støtte fra kommunen, og at man forstår at de er skuffet.

- Tiden er nå overmoden for å se på en helhetlig skolestruktur. Rauma naturskole sine forkjemere har all rett til å være skuffa, da de først fikk positive tilbakemeldinger, men vi må forbeholde oss retten til å snu i tide. Dette handler om økonomi. Dyktige lærere må slutte eller gå ned i stilling for at vi skal kunne beholde strukturen, og det er ikke riktig. For elevene er lærerne og innholdet i skolen som er viktig, ikke plasseringen, sa Kristoffer Bakke (H).

Det kom forslag fra Ellinor Torsgård Solheim om at dette skulle erstattes med en nøytral uttale.

- Det har blitt gitt positive signal fra rådmann og ordfører tidligere. Når det i tillegg ble gjort rom i budsjettet å forlenge Vågstanda skole så det skulle være mulig å komme fram til en privatskole, da er det meget oppsiktsvekkende at man nå skal snu om og gi en negativ uttale, sa hun.

Ti personer stemte for forslaget hennes, og forslaget falt.