Det siste halve året har fylkesmannsembetet gjort seg bemerket i flere byggesaker i Rauma.

Stiller seg uforstående

Det har kommet mye kritikk mot fylkesmannen, og mange har gjennom sosiale medier stilt seg uforstående til at embetet «blander seg inn i saker han ikke har kunnskap om». Noen har til og med spurt om fylkesmannen har noe imot Rauma. Vi spør fungerende fylkesmann i Møre og Romsdal, Helge Mogstad:

– Har dere noe imot Rauma?

– Nei, nei, nei, ler Mogstad. – Vi liker Rauma godt, vi. Det har skjedd mye i Rauma, det er en veldig aktiv kommune med stor aktivitet der. Derfor ser det ut som om fylkesmannen er mer aktiv der, men det er altså fordi det skjer mye der, sier Mogstad.

– Det er skredfare

Han kommenterer de tre ovennevnte sakene slik:

– Når det gjelder Trollkiosken, så var det fylkesmannen i Trøndelag som avgjorde den. Vi mener at det er skredfare der oppe, og det mener kommunen også, for de har pålagt ham å flytte og å snu kiosken. Det er en omforent forståelse av fakta, at der er skredfare. Vi ønsker ikke at det bygges noe i skredfarlig område, altså på en usikker byggegrunn. Ettersom vi klaget, så gikk saka til Trøndelag, og de avgjorde saka. De tok vår klage til følge. Da må kommunen og Meyer følge det opp. Så denne saka har ikke vi noe mer med, sier han.

Klimaendringer

Når det gjelder hotellplanene ved Raumasenteret, sier han at flomsikring må avklares i en planprosess.

– Samfunnssikkerhet, beredskap og klima er løftet fram i alle styringsdokumenter fra regjeringa. Det må man ivareta i tida framover, og dette kommer vi til å se mer av. Dette blir også fylkesmannen opptatt av, og også kommunene. Nå ser vi økt nedbørsmengde og økt skredfare; det får vi et større omfang enn vi har hatt før. Det går skred der det ikke har gått skred før. Dette er det viktig å få avklart tidlig i en planprosess, sier Mogstad.

Mer oppmerksom i dag

Når det gjelder naustplanen på Stein i Isfjorden, der fylkesmannen krever at tiltakshaver dokumenterer skredfaren, sier han at de er mer oppmerksom på den type fare i dag enn før.

– Og det kan virke som forskjellsbehandling; før fikk man bygge uten at man var så oppmerksom på farene. I dag er vi mer oppmerksom på det. Men vi har et annet vær nå; lengre tørkeperioder og lengre nedbørsperiode. Klima og vær er i endring. Og naturen er en utfordring – også i Rauma, sier Mogstad.