Det var i 2017 at byggmester Tommy Jensen søkte om å få flytte to utleiehytter og oppføre en kiosk på 115 kvadratmeter ved Trollstigen Gjestegård. Tiltakshaver var Trollstigen Camping & Gjestegård AS.

– Det fikk jeg tillatelse til, og det sto ingenting om fylkesmannen i byggetillatelsen. Det var allerede en bebygget tomt og området var også godkjent for reiselivsutvikling siden 1996. All utbygging som har blitt gjort her, har fulgt alle krav som er blitt stilt, sier Meyer.

Påklaget

Kommunenes vedtak om byggetillatelse under betingelse av at bygget kun blir brukt under tiden da Trollstigen er åpen for ferdsel, ble påklaget av Fylkesmannen i Møre og Romsdal april i 2017.

Rauma kommune behandlet klagen i et møte 12. desember 2017 og gjorde vedtak om ikke å ta den til følge. Dermed gikk fylkesmannens klage videre til settefylkesmann for ny vurdering.

Avslag

Mandag kom avgjørelsen fra settefylkesmannen der det står følgende:

«Fylkesmannen er kommet til at kommunes vedtak er beheftet med en rettsanvendelsesfeil som medfører ugyldighet. Fylkesmannen opphever den del av kommunens vedtak som gjelder oppføring av kiosk. Fylkesmannen fatter nytt vedtak der søknaden avslås, da arealet ikke har tilstrekkelig sikkerhet mot fare som følge av skred, jf. pbl § 28–1 jf. TEK 17 § 7–3. Det gir ikke en tilstrekkelig sikker løsning å sette vilkår om at bygget bare kan brukes deler av året. Fylkesmannens vedtak er endelig og kan ikke påklages.»

Skuffet

– Jeg hadde håp om at fornuften seiret og jeg er veldig skuffet nå. Jeg trodde ikke det gikk an, sier Meyer, som også snudde glassfronten på kiosken vekk fra rasfaren for å imøtekomme kravene.

Men Meyer påpeker at det har aldri rast fra fonna de snakker om .

– Det er bare å se på trærne under fjellet her. De har stått i en mannsalder. Dette er ansett som et sikkert område i Isterdalen. Så sikkert at gårdene valgte å ha setrene sine her, forteller Meyer.

Underlige regler

Han synes det er underlig at man skal ha regler som gjelder hele året på et sted som bare er åpent om sommeren.

– Når vegen er åpnet for trafikk igjen må det være lovlig å drive her også. Det må jo være de samme reglene for vegen som for bygninger, mener han.

– Men de henviser til materielle skader?

– De er i så fall mine. Jeg tar all risiko selv. Jeg har ikke søkt om ei krone, og kommer ikke til å gjøre det heller. De trenger ikke være engstelig for det. Alt er forsikra; både hus og folk, forteller Meyer.

– Du kan anlegge en jordvoll, ifølge settefylkesmannen.?

– Det er for meg helt absurd. Det eneste riktige er å oppheve vedtaket. Jeg har tett dialog med ordføreren og utbyggingssjef Heidi Skaug, så vi får se hvordan vi skal håndtere saken videre, sier Meyer.

Vil hjelpe

Ifølge ordfører Lars Olav Hustad, vil de hjelpe Edmund Meyer så langt det er mulig.

– Vi skal nå sette oss ned og diskutere hva vi kan gjøre. Settefylkesmannen har skissert avbøtende tiltak som vi får se på hva vi kan gjøre med, sier han.

I mellomtiden er Edmund Meyer klar i sin tale.

– Budskapet fra meg er: kiosken blir aldri revet!

På grunn av denne fonna må Edmund Meyer enten rive kiosken eller lage en rasvoll for å kunne forsette driften av sommerkiosken. – Helt ubegripelig, sier han. Foto: Evy Kavli