– Det er veldig bra at det er så godt gjennomført. Jeg har vært på et arrangement tidligere der det var så kjedelig. Det var bare servering av pølser og veldig få aktiviteter. Her er det veldig bra at det er mye forskjellig å gjøre på, det er mange forskjellige folk, og det er flere rom vi kan være i, sier Hanne Klee Kjølmoen (16). Hun hadde funnet seg en sofa i peisestua og spilte brettspill sammen med Even Ytterli Tokle og Anastasia Sardeli, også de positive til det nye tilbudet i regi ÅIF.

Annenhver fredag fra nyttår

Ungdomsklubben skal etter planen arrangeres annenhver fredag fra nyttår. Første gang var nå fredag kveld, og før jul blir det én kveld til, den 24. november.

– Dette gjør vi i hovedsak fordi ungdom i Rauma fortjener det. Vi ønsker også å vise både sponsorene våre, og kommunen, at ÅIF tar samfunnsansvar. Dette har vært et etterlengtet tilbud, slik jeg forstår det, sa daglig leder i Åndalsnes idrettsforening, Aksel Berget Skjølsvik, til Åndalsnes Avis tidligere i uka.

Et etterlengtet tilbud

Og at det har vært etterlengtet virker det blant ungdommene til å være liten tvil om. Samtlige Åndalsnes Avis snakket med var utelukkende positive. Trym Moen (14) fra Innfjorden kom sammen med venner fra Innfjorden og Måndalen. Han synes det er kjekt å kunne treffe nye ungdommer, og kanskje få nye venner. Han og resten av gjengen fra Sørsida sier dette er et tilbud de helt klart ønsker å bruke, men de er usikre om det lar seg gjøre på grunn av kolonne-tidene i tunnelen.

– Vi prøvde å få med flere, men det var mange som ikke kunne på grunn av kolonnen, sier Moen.

Siste kolonne går klokka 23.15, og ungdomsklubben stenger ved midnatt.

Vakter på bakrommet

Smygende rundt i lokalet, ser det ut til at Mari Melbø Rødstøl forsøker å ikke bli lagt merke til.

– Vi har lovt at vi skal holde oss i bakgrunnen, sier hun og viser veg inn på daglig leders kontor som for kvelden fungerer som et slags vaktrom.

Melbø Rødstøl har, sammen med Tina Vold Hovde, Aksel Berget Skjølsvik og tre ungdommer, utgjort prosjektgruppa bak ungdomsklubben.

Vold Hovde er tydelig på at hun synes idretten strekker seg langt for at ungdommene i kommunen skal ha fritidstilbud.

– Hvorfor gjør ikke kommunen noe? Spør hun.

Begge damene skryter av ÅIFs daglige leder som de mener på kort tid har skapt mye for barn og ungdom.

– Hvor viktig er det med en slik ungdomsklubb?

– Det er kjempeviktig å få sosialisert ungdommen, – ikke bare på sosiale media. Og så er det viktig at de får følelsen av at det skjer noe på stedet. At vi tar vare på ungdom her, og at de føler at vi bryr oss om dem, svarer Melbø Rødstøl.

Foreldre rundt bålpannen ute

Hun sier foreldre i løpet av vinteren vil få spørsmål om de kan stille som vakt på ungdomsklubben. Til åpningskvelden var det mange som hadde sagt ja. For ute, rundt bålpannen, var det vaktskifte klokka 22.

– Det har vært veldig kjekk ungdom. Det er kjekt å se se at det kommer en del.  Og alt vi har sett, har sett veldig uskyldig ut, sier May Staurset som hadde "tidlig vakt" utenfor ÅIF-huset fredag kveld.

– Vil dere komme med ei oppfordring til foreldre som blir spurt om å stille?

– Ja! Dette er bare kjekt, sier Staurset.

Og Vivian Kamsvåg som tar over vakta legger til:

– Vil vi at ungdom skal ha en plass å være, da må vi stille opp.