– Jeg er aktiv bruker av området og har sett at det er stor teltaktivitet. Jeg har sett opp til 40 telt, og da sier det seg sjøl at det blir mye ut av det. Jeg har også fått tilbakemeldinger fra folk om at det er ille der, så utfordringene med dårlig tilrettelegging er kanskje større oppe i Venjesdalen enn de er på Romsdalseggen, sier Guri Anne Hansen, leder i Åndalsnes og Omegn turlag.

– Vil slå tilbake på oss

– Noe må gjøres, for dette vil slå tilbake på oss. Både ved at det går ut over det at vi ønsker at turister skal komme hit, men også fordi det går ut over oss som bor her og som bruker området.

Hansen erkjenner at det store spørsmålet er hvem som skal betale.

– Det er veldig mange tilreisende som genererer inntekter, så det finnes penger. Det er naturlig at de som promoterer og som tjener penger på Romsdalseggen bidrar, men også vi i turlaget, og kanskje turistforeninga, kan bidra. Og da trenger det ikke nødvendigvis være med penger, frivillig innsats er også en mulighet. Men vi må begynne et sted, og da må gjerne RRH starte ballen, – det tror jeg er lurt.

– Burde være enkelt

– Jeg ser at det kommenteres at det bare er å grave ned en septiktank, – og så enkelt er det jo faktisk. Jeg ser ikke for meg at det vil koste så mange hundre tusen heller.

Lederen i turlaget mener Rauma her har sjansen til å være føre var.

– I Lofoten ble det slik at turister sa at dit vil vi ikke, – det er for grisete, før de tok tak og gjorde noe med det. Vi bør ta situasjonen her i Rauma på alvor. Får vi etablert to toalett i Venjesdalen, en oppe der det camper mye folk, og ett ved starten av Romsdalseggen, da er vi langt på veg, avslutter hun.

Et annet område som for noen år siden fikk rykte på seg for å være grisete, var Besseggen.

Slik gjør de det på Besseggen

Rigmor Solem i Statens naturoppsyn, med hovedansvar for Jotunheimen nasjonalpark og Utladalen landskapsvernområde, forteller at det var i et intervju med henne at begrepet «Bæsjeggen» oppsto.

– Det var ikke mine ord, altså. Det var nok journalisten som ville lage en artig tittel. Og oppe på Besseggen er det ikke noen som driter. Der er det for smalt til at folk har noen plass å gjøre av seg, forteller hun, men vedgår at de særlig i et slakere område av turen har utfordringer ved at folk går på do.

– Noen bruker jo faktisk opp til ti timer på turen. Det vanlige er nok fem, seks timer.

Hun forteller at Nasjonalparkforvaltningen tidligere har sett på muligheten for å sette opp do til fjells, både på Besseggen og mellom Juvass og Galdhøpiggen.

– Det har vi slått fra oss, det blir for komplisert så høgt til fjells. Men vi ser at dopapir og våtservietter blir et stadig større problem flere plasser.

Solem sier hun har reist mye i nasjonalparker rundt om i verden, blant annet i USA, Tsjekkia og England.

– Ingen av plassene jeg har vært har de satset på fysiske toalett høgt til fjells. Det virker som de heller satser på holdningsarbeid mot dem som ferdes i fjellet, – at de påvirker folk til å ta alt med seg heim i pose.

Solem mener det er naturlig at de som tjener penger Romsdalseggen, bidrar til toalettløsning, for eksempel i starten av turen, slik at det er lett å gjøre rent og tømme.

– Ved Besseggen er det de som driver båten som også har ansvar for doene i hver ende av turen. De tjener penger på å frakte 60.000 turister hvert år, sier hun.

Åndalsnes har så langt ikke lykkes med å komme i kontakt med reiselivssjef i Rauma, Hilde Gråberg Bakke. Styreleder i Romsdal Reiseliv og Handel, Ted Preben Heen opplyser at hun har ferie.