Daglig leder i Molde og Romsdals Turistforeningen, Maria Holo Leikarnes, sa til Åndalsnes Avis på mandag, at det haster å få på plass dofasiliteter i forbindelse med Romsdalseggen, men at dette ikke er noe turistforeninga kan ta på seg. Hun plasserer ansvaret hos dem som promoterer og tjener penger på Romsdalseggen. Kollega i Molde og Romsdal Turistforening, Arnstein Salthammer Eide er enig, og legger til:

– Vi har mer enn nok med å vedlikeholde stien. I tillegg har vi i år, fordi vi ikke har turistinfo på Åndalsnes lenger, etablert en turinfo i samarbeid med Tindesenteret. Den er kjempegodt besøkt, og det er i bunn og grunn støtte fra DNT sentralt som finansierer den. I tillegg til stien på Romsdalseggen har vi også ansvar for drift og vedlikehold av over 300 kilometer sti og flere hytter i Romsdalsfjella. Dette driftes også fullt og helt på dugnad.

Turistforeninga har også, i samarbied med Romsdal Reiseliv og handel, frivillige som går Romsdalseggen-patrulje et par dager i uka.

– Det må settes ei grense for dugnadsinnsats for Romsdalseggen som jo er et fyrtårn i reiselivet i Rauma, sier han og benytter anledninga til å utfordre både kommune og reiseliv til å tenke på ei løsning for dofasiliteter i forbindelse med Romsdalseggen.

– Ikke bare Romsdalseggen

Han tror også do-utfordringene er større enn på bare selve Romsdalseggen.

– Det gjelder Venjesdalen som helhet. Det er mye folk som fricamper der. Det er en utedo ved gapahuken der oppe, men den blir nok langt unna for mange. I tillegg kan det bli flere og flere som vil gå til Litlefjellet.

– Veldig lite søppel

Han er likevel fornøyd med å kunne fortelle at patruljen som går over Romsdalseggen melder fra om at det generelt er veldig lite søppel i fjellet.

– Det er også min erfaring etter å ha gått over der flere ganger i år. Utfordringa for Romsdalseggen er nok at folk går på do i fjellet. Det har vært tilbakemeldinger om dette tidligere i år, men omfanget av det vet vi ikke, – det er jo ikke noe vi går og leter etter. Og ofte ligger det noen meter fra stien og gjerne i steinur.

– Er det et problem om det ligger gjemt så man ikke ser det?

– På sikt kan det bli et problem, at man til slutt ikke finner plasser der det ikke har vært noen før deg. Og så er det ofte at dopapir blir liggende, sier Salthammer Eide og ber folk være oppmerksomme ved bruk av våtservietter.

– Det er nok noe mange har med seg på tur, men disse kan ofte bli liggende flere år før de brytes ned. Ta de med heim, oppfordrer han før han legger til:

– Jeg fant en engangsbleie på Nesaksla for en uke siden. Den har er nedbrytningstid på 450 år!