– Det må gjøres tiltak, og det må gjøres kjapt om man ikke skal få et dårlig rykte, sier daglig leder i Molde og Romsdals Turistforening, Maria Holo Leikarnes.

Hun forteller at det er mye diskusjon rundt manglende toalettfasiliteter for fotturister over Romsdalseggen.

– 5.000 gjør fra seg til fjells?

– Dette er ikke noe nytt. Det var mye snakk om det i fjor, og før der igjen også, sier hun.

– Hvor ille er det nå?

– Jeg har ikke gått over der sjøl i år, men jeg hører at det er ille. Men det jeg plukket mest av i fjor, da jeg gikk over, var posesnus, svarer Holo Leikarnes og legger til:

– I fjor var det 25.000 personer som gikk Romsdalseggen. Da er det en grei antakelse å tro at 5.000 av dem måtte drite. Det er faktisk 5.000 bæsjer liggende i fjellet, sier hun.

Tror få bruker «bæsj and carry»

Holo Leikarnes forteller at Molde og Romsdals Turistforening fikk Romsdalseggen i gave. Og som stieier jobber turistforeninga for å ta vare på naturen og begrense skadene etter alle fotturistene.

– Vi er for sporløs ferdsel og er tilhenger av en bæsj and carry-løsning som reiselivssjefen også promoterer.

– Men gjør folk det?

– Nei, jeg tror ikke det. Folk synes det er heslig å bæsje i en pose og ta med ned. Man kan si at bæsjen regner bort, og det kan være greit noen plasser i fjellet. Men det er ikke greit å bæsje og sette en stein over når det kort tid etter kommer noen andre og tar akkurat den steinen. Det er et enkelt tiltak å bæsje i posen, men jeg tror få gjør det.

– Som stieier, har ikke dere et ansvar for at det blir mulighet for folk å gå på do?

– Vi har gitt tydelig beskjed om at vi skal holde stien ved like. Det gjør vi med egeninnsats og midler vi søker om. Vi tjener ikke noe på at det går mye folk over Romsdalseggen. Vi jobber for å ta vare på naturen, og vi har ikke bedt om 30.000 folk i fjellet. Vi må tenke på at naturen er der for oss, og at om vi ikke tar vare på den så forsvinner det som trekker folk, svarer hun og fortsetter:

– Ja, vi får sette røde T-er langs stien, men vi har ikke ryggrad til å anskaffe og drifte toaletter. Hos oss driftes alt på dugnad, sier Holo Leikarnes og plasserer doansvaret hos dem som promoterer Romsdalseggen, og som tjener penger på turistene som kommer for å gå.

Vil støtte opp og samarbeide

Hun poengterer at turistforeninga er for at det settes opp toalett både ved start i Venjesdalen og ved foten av Nesaksla.

– Noen ønsker også et do oppe på fjellet. Det er en lang tur, så det kan vi forstå. Trolig må det helikopter til for å drifte noe slik.

– Hvorfor er det ikke kommet på plass ei doløsning, tror du?

– Det er nok økonomi som ligger bak, – fra kommunen og reiselivet.

– Er det ei løsning om Romsdalseggen blir autorisert som nasjonal turiststi?

– Det vet jeg faktisk ikke.

Holo Leikarnes sier avslutningsvis at det de i turistforeninga skal støtte opp og samarbeide for å tilrettelegge for dem som kommer for å gå Romsdalseggen.

– For den er kommet for å bli, og den må vi ta vare på slik at den fortsatt framstår som attraktiv og slik at naturen bevares i størst mulig grad.

Dagstur for mange: Mange bruker dagen når de skal gå over Romsdalseggen. Og dermed kan behovet for toalett melde seg undervegs. Foto: Per-Kristian Bratteng