Det er nå så tørt at det begynner å påvirke nattesøvnen til flere bønder i kommunen. Grasavlingene svis av og for hver dag som går minker nå avlingene. Det er heller ikke mulig å gjødsle for andreslåtten på grunn av den ekstreme tørken.

Ivar Sletta gir oss helt utrolige tall når det gjelder grasproduksjonen på garden hans ved Fiva utenfor Åndalsnes. Ivar forteller at han nylig har slått rundt 65 dekar med gras og der ble det til sammen 23 rundballer.

– I fjor hadde jeg 133 rundballer på akkurat det samme arealet, sier Ivar Sletta. Nå har tørken kommet så langt at han vurderer å kjøre vann på enga der det er nysådd med tankvogn. Om han ikke gjør det, er han redd hele jobben må gjøres om igjen.

– Og problemet er tørke?

– Problemet er mest tørke, men det skyldes også isbrann og stort beitetrykk av hjort i vår, sier Sletta.

Korn

Litt nærmere Åndalsnes, på Mjelva, fortviler kornbonde Webjørn Mjelva. Han viser en åker som ble sådd rundt 17. mai og som etter det ikke har fått regn i det hele tatt.

– Jeg har tatt feil før, men det blir nå verre og verre for hver dag som går. Jeg frykter for at kornet en del steder tørker helt inn. Og det er ingen utsikter til regn heller, sier Mjelva. han legger til at han aldri før har opplevd noe liknende på denne tida av året.

– Vi har hatt tørke i juli, men ikke så ekstremt og så tidlige som i mai og juni, sier Mjelva og forteller at han i reine penger har puttet 200.000 kroner i jorda i form av frø, gjødsel og sprøytemidler. Da har han ikke regnet for redskap og egen innsats.

– Jeg skulle i all gjerne ha sett at jeg fikk dekket de reelle utgiftene mine, sier Mjelva mens både sola og en markert vind bare gjør situasjonen enda mer utrygg for kornbonden.

Ivar Sletta forteller at han normalt har solgt rundballer når det er normale grasmengder. Nå lurer han virkelig på om det i det hele tatt blir mulig å få kjøpe til neste år. Han sier også at han må feste lit til en svært god andreslått og kanskje tredjeslått ut på høsten en gang.

Også andre steder

Andre bønder vi har snakket med forteller også om avlingssvikt på grunn av tørken. Flere steder der jorda er grunn, er graset nå helt svidd av og minner mest om et middelhavslandskap.

Total svikt: Ivar Sletta sitter på en av 23 rundballer han nylig har høstet. I fjor hadde han 133 på det samme arealet.