Alarmen Sæbø forteller om, er en SMS som anlegget i pumpehuset sender når vannstanden i bassenget blir for lavt. Den grensen ble nådd for over to uker siden.

– Etter at alarmen har gått, må vi selv inn for å sjekke og følge med når det begynner å bli tomt, forteller Bjørge Sæbø.

Bassenget har en kapasitet på 150 kubikk når det er fullt. Nå er det kun en tredel igjen av vannet.

– Men vi har ingen høy puls enda. Dette har skjedd før. Vi har hatt dette problemet de siste tre åra, men da i fellesferien i juli. Aldri så tidlig som nå, forklarer han.

De var tidlig ute med å advare lokalbefolkningen om vannmangelen og satte opp skilt ved butikken i håp om at forbruket skulle gå litt ned.

– Men det hjalp lite. Derfor har vi nå satt opp skilt om hvor mange dager det er igjen med vann. Med det forbruket som er nå, er det kun fire dager igjen, sier han.

Når tanken er tom, må det pumpes vann fra omliggende elver.

Vi har tatt turen inn til vannverket innerst i Rødvendalen og kan raskt se at vannet i elvene som renner rundt anlegget, heller ikke har så mye vann i seg.

– Nei, det har vært en tørr og varm mai, så det ser ikke så bra ut, sier Sæbø, som kan huske en gang da han var liten at de måtte få vann i tankbiler fra Eidsbygda. De får for øvrig sitt vann fra Oravatnet og vil nok ikke gå tom med det første.

– Det var før vi boret etter vann. Nå har vi brønner mange steder rundt anlegget her som forsyner bassenget med vann, og snart skal vi utvide antallet med to nye brønner. Det håper vi å skal få bukt med vannmangelen, sier Sæbø.

Det er Hjellelva de vil pumpe vann fra når bassenget går tomt. Og når de tar vann fra elva, må innbyggerne belage seg på å koke vannet.

– Jeg har jo drukket av elva siden jeg var liten, og det har jo gått bra. Men vi er forpliktet til å informere, og vi kan jo ikke garantere vannkvaliteten.

– Hvor mange husstander er det snakk om ?

– 100 inklusive hytter.

– Hva om elva går tom også?

– Ja, da sliter vi. Da får vi vel få tankbiler fra Eidsbygda igjen, smiler Sæbø som ikke er nevneverdig nervøs, enda.