– Som følge av den store nedbørsmengden som kom i natt, så vi en markant økning av bevegelse i den øvre delen, fortalte geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala under pressekonferansen som ble holdt på Rauma kulturhus lørdag formiddag kl. 10.

Sees med det blotte øye

Hun viste bilder som er tatt over det siste året, hvor man kunne se med det blotte øye hvordan fjellet har flyttet på seg.

– Veslemannen har 120 – 180 000 kubik i volum, og er således en liten del av mannen, fortalte hun.

– Vi så også en markant økning i bevegelse i går kveld som fortsatte mot midnatt. Det var da det ble registrert en god del steinsprang. Dette ble observert av lyttepostene. Det var mye buldring, men det er som forventet under slik aktivitet.

Økt hastighet

Hastigheten på bevegelsene i øverste del av fjellet var på over 40 cm i døgnet, mens bevegelsene i nedre del var på 3-5 mm.

– Dette ligger den på fremdeles, sa Dreiås Majala.

– Bevegelsene sist lørdag, fjerde august, var på gult nivå. Så har det økt jevnt og trutt og til slutt fikk vi situasjonen i går ettermiddag rundt kl. 17 hvor vi hevet farenivået til rødt.

NVE har målt med radar og hun viste radarbilder av hvor stor hastigheten var på det verste.

– På bakgrunn av at bevegelsene nå er på hele 12 cm i døgnet på øvre del mens nedre del er på 3-5 mm, noe som er en dobling fra i vår, opprettholder rødt nivå.

Rolig evakuering

NVE vil komme med ny status klokken 14.

Lensmann Roar Hilde sa at basert på vurderingene fra NVE, valgte politiet kvart over fem fredag ettermiddag å innføre oppholds- og ferdselsforbud i området.

– Da patruljen kom opp så var det for å forsikre seg om at det var evakuert, og alt hadde gått greit for seg. Sivilforsvaret vil fortsette å holde vakt.

Kun regn hjelper

Lene Kristensen, geolog i NVE, sier dette er de største bevegelsene de har målt.

– Så det er dramatisk.

– Har du sette noe slikt før?

– Det finnes nok fjellpartier som har beveget seg mer enn dette, men akkurat i Norge er det fjellpartiet det som beveger seg mest, av de overvåker.

– Hva skal til nå før dere senker farenivået?

– Det gjør vi ikke før vi ser en markant minskning i bevegelsene, spesielt i nedre del. Nå har regnet stoppet, og det er ikke meldt mye regn de neste dagene, så det er svært usikkert hva som skjer.

– Er det kun regn som kun kan få fjellet til å rase?

– Det er det vi har erfaring med siden 2014. Det er direkte styrt av nedbør, og i enkelte tilfeller snøsmelting.

Lene Kristensen, geolog i NVE, sier at Mannen er det mest dramatiske fjellpartiet NVE overvåker i Norge for tiden. Foto: Hogne Bø Pettersen