NVE satte fredag farenivået for Veslemannen opp ett hakk, fra oransje til rødt. Politiet har evakuert området under fjellet, og Raumabanen er stanset.

Mens det er jevn hastighet i det nedre området av Veslemannen, er det akselererende hastighet i det øvre området.

– Hastigheten i det øvre området tilsvarer i øyeblikket 20–25 centimeter per døgn. Den siste timen er det registrert flere mindre skred i området. Det har kommet 14 millimeter nedbør de siste 6 timene, og 21 millimeter det siste døgnet, opplyser NVE klokka 22 fredag kveld.

NVE fortsetter kontinuerlig overvåking, og en ny rapport er ventet klokka 10 lørdag formiddag, samtidig med en pressekonferanse om situasjonen i Rauma.

I en pressemelding skriver politimesteren i Møre og Romsdal at det er innført ferdsels- og oppholdsforbud under Veslemannen, og Raumabanen ble stengt.

– Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune er besluttet evakuert. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervaholen er varslet om beslutningen. Det innføres samtidig stopp i all togtrafikk på Raumabanen forbi det utsatte området, skriver politimesteren.

Det legges til at beslutningen er i samsvar med beredskapsplanen for Rauma kommune.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer ifølge NVE hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.