– Det er artig at vi skulle få så fine rammer i år. Oppholdsvær og fin temperatur, det er midt i blinken. Og i år er det cirka 90 deltakere. Det er vi fornøyd med for det har brukt å ligge på pluss, minus hundre, forteller daglig leder i Møre og Romsdal skikrets, Stig Aambø.

Det er skikretsen som arrangerer det spektakulære rulleskirennet, som kun går i motbakke og som har en stigning på ni prosent. Mens de yngste gikk fem kilometer, jobbet de eldste seg oppover i ni kilometer, helt fra starten ved Trollstigen gjestegard.

– Konkurransen er en del av Sparebanken Møre cup og Midtnorsk rulleskicup. Derfor kommer det også en del trøndere, og noen fra Lillehammer, for å delta, sier Aambø som skryter av samarbeidet med både Trollstigen gjestegård og kafeen oppe på platået.

Vinnerne

De som var raskest opp den lengste løypa, var Alise Einemo. Hun går i klassen 19 til 20 år, og konkurrerer for Surnadal IL. Hun gikk opp de ni kilometerne på tida 45:09. Alexander Løvik Nyheim som går for Tomrefjord IL, var raskest opp av mennene. Han gikk på tida 40:35. I løypa på fem kilometer var det 16 år gamle Kristoffer Sagli fra Aure IL som var raskest. Han kom i mål på tida 24:09. Åndalsnes IF sin Iver Synstnes Hole kom inn med fjerde beste tid, 25:26. Av jentene var det Kristine Hjellbakk Hole som var raskest opp femkilometeren.

Iver gikk uten stavpigg

Iver Synstnes Hole vant 15-års klassen med en margin på halvannet minutt, og det gjorde han etter å ha gått nesten hele løpet med bare én stavpigg.

– Den knakk av ganske langt nede. Jeg fikk tilbud om en ny stav, men jeg hadde så god flyt at jeg ikke stoppet. Det hadde kostet meg sikkert ett minutt om jeg skulle gjort det, sier den ivrige 14-åringen fra Åndalsnes.

Stavtrøbbelet førte til at han ikke fikk tatt ut sitt beste, men han deppet ikke av den grunn.

– Jeg tenkte at det bare er å fullføre og at jeg får se på det som god trening.

I motsetning til konkurrentene, kunne ikke Hole stake med fraspark, som det er gunstig å gjøre i deler av løypa.

– Det ble bare diagonalgang på meg. Noe annet nyttet ikke med bare én pigg, forklarer åndalsnesingen som heller ikke ser på Trollstigen opp som noe stort mål for sesongen.

Synes langrenn en artigst

– Jeg trente styrkeøkt for to dager siden, og kjenner det godt i magen. Det hadde jeg nok ikke gjort om dette var viktig for meg.

– Men er det artig å være med opp her?

– Ja, hvis du ikke går med syre, i alle fall. Jeg fikk det litt på slutten, for jeg ville jo gi alt, sier Hole som har gjort seg bemerket både i motbakkeløp og i langrenn.

– Jeg synes langrenn er artigst, så det er det jeg vil bli best i, sier han.

Nå går han inn i en treningsperiode, før vintersesongen starter. Målet for sesongen, sier han er å gjøre det godt i kretscupen. I tillegg er han nå gammel nok til å delta i Hovedlandsrennet.