– Siden omkring klokka 16.20 på torsdag har politiet erfart ustabilitet på våre nettsider. Det ble umiddelbart startet arbeid med feilsøking og stabiliserende tiltak, opplyser fungerende beredskapsdirektør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet til NTB.

Omkring klokka 19.45, samme dag, fikk Politidirektoratet melding om at politiet.no var stabilt oppe igjen. De opplyser at nettsiden fortsatt overvåkes tett, samt at det jobbes fortsatt med å finne årsaken til nedetiden.

Politiets operative systemer ble ikke berørt av hendelsen.

Politiets telefonnumre, 02800 og 112, fungerte som normalt under nedetiden. Politiet løste også sine oppdrag og kommuniserte med hverandre som normalt.

PST også rammet

PSTs nettside opplevde også en lengre nedetid torsdag, problemet oppsto i samme periode som hos politiet.

– PSTs interne nettverk og datasystemer er ikke rammet. Problemene ligger hos en ekstern leverandør og det har påvirket vår hjemmeside, pst.no. All drift hos PST forløper i kveld som normalt, opplyste seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB i 20-tiden torsdag.

Flere aviser angrepet

Torsdag ettermiddag og kveld opplevde flere Schibsted-aviser dataproblemer som følge av et dataangrep. Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende var rammet. Også finn.no, som eies av Schibsted, opplevde problemer.

– Dette er et DDoS-angrep, som er et ganske tradisjonelt dataangrep. Vi pleier å få det under kontroll ganske raskt, men denne gangen har det tatt lengre tid enn vanlig. Det kan være grunnet ferieavvikling, sier Sven Thaulow, Data- og teknologidirektør i Schibsted til Aftenposten.

Et Ddos-angrep (Distributed Denial of Service), eller såkalte tjenestenektangrep, går ut på at nettsidene blir overbelastet av trafikk og dermed stenger vanlige brukere ute fra siden.