For at ungdommen skal kunne ta et valg om videre veg i utdanning og yrke, er det viktig med mye informasjon om alle valgene som er der ute. I et ledd i dette, tok elver fra ungdomstrinnet på Måndalen skole, en tur ut til lokale bedrifter for å høre hva de driver med og hvilke type yrker de etterspør.

– Vi er kanskje mest ute etter mekanikere og automatikere, men ønsker oss generelt reale arbeidsfolk, svarer Marianne Gjerde, personalansvarlig leder og eier av Arvid Gjerde AS i Innfjorden, idet hun leder gruppen av 10 elever rundt i bedriften.

Fornøyde: Omvisning på verkstedet, med alle de bilene en rekkverksmontør trenger ute på vegene, er alltid imponerende. Ytterst til høyre ser vi elevenes lærer, Anne Mette Korneliussen. Foto: Evy Kavli
Trafikksikkerhet: Daglig leder Marianne Gjerde, viser video og forteller hva jobben til den store rekkverksbedriften i Innfjorden går ut på. Foto: Evy Kavli

Variert arbeidssted

I forkant av omvisningen har elvene fått høre fra bedriftsleder hva de driver med, hvordan de er organisert, og hvor viktig deres jobb er, blant annet for trafikksikkerheten. For å poengtere det viste hun elvene resultatet fra en alvorlig bilulykke i fjor, der en bil med ungdommer kjørte ut i over 200 kilometer i timen. Takket være det solide rekkverket fra Arvid Gjerde AS langs vegen, gikk dette bra.

– Det er det vi driver med her. Sørge for at folk kommer fra slikt med livet i behold, forteller hun.

Hun fortalt også elevene at jobben som rekkverksmontør er litt annerledes enn andre yrker.

– Det kan bli arbeidsdager på opp mot 12 timer, men så får du flere dager fri i etterkant. Vi jobber også etter noe som kalles akkord, der man får betalt ut ifra hvor mye man produserer. Det mener vi skaper høy arbeidsmoral og en smartere måte å jobbe på. De som sluntrer unna får ikke så godt betalt, for å si det slik, sier hun og smiler.

Variert: I administrasjonen får elevene innblikk i hvilke andre yrker Arvid Gjerde trenger, alt fra regnskap til avdelingsledere og personalrelaterte jobber. Foto: Evy Kavli

– Godt innblikk

To av elvene fra 9 klassetrinn, virker ikke skremt av opplysningene, men synes at omvisningen og innblikket i hva Arvid Gjerde AS har for tilbud av jobber, er veldig interessant.

– Jeg liker å mekke. Bestefaren min har et verksted der jeg får lov til å prøve meg, forteller Martin Husby Øvstedal.

Han kunne godt tenkt seg å prøve seg i denne bransjen.

– Jeg har planer om å gå mekk på videregående, hvis jeg kommer inn.

– Er det vanskelig?

– Nei, det gjelder bare å ha gode nok karakterer, smiler han.

Guri Bjerkeli Berild, går i samme klasse og hun ser ikke for seg å jobbe hos akkurat Arvid Gjerde AS, men liker bransjen.

– Det er interessant å se hvilke ulike muligheter det er her, både vanlig kontorjobber og ute på vegen. Jeg har lyst til å prøve en gang ut på vegen for å se om det kan være noe for meg. Jeg har tenkt å gå videre på veg og anlegg på videregående i Molde, forteller hun.

Begge synes det er positivt at det går an å få gode jobber i nærmiljøet.

Automatiker: Det mange ulike yrkesgrupper som kan få jobb hos Arvid Gjerde. Her fra automasjonsavdelingen. Foto: Evy Kavli