Sist uke var stortingsrepresentant Helge Orten fra Høyre på besøk. Han er en av flere politikere, fra ulike partier, som har besøkt og skal besøke Rauma i forbindelse med arbeidet om få å landslinje i bratt friluftsliv.

Flere møter

Susanne Johansen, avdelingsleder for studiespesialiserende avdeling på Rauma videregående skole, sier hun er fornøyd med møtet.

– Vi fikk lagt fram våre argumenter for hvorfor vi mener at Rauma bør få en slik landslinje.

Johansen sier at de har planlagt møter med flere politikere fra Mørebenken fra ulike partier, og at disse vil skje fra og med august.

Også Arbeiderpartiets representant Fredric Holen Bjørdal var innom sist uke for å få informasjon og stille kritiske spørsmål rundt opprettelsen av den nye linja.

Gode tips

Det er skolen sjøl som har invitert politikerne til å komme.

Johansen mener at de fikk svært positive signal fra Orten.

– Det var utelukkende positive signal, noe vi opplever fra alle partier vi har snakket med dette om.

– Hva synes du har kommet ut av møtene så langt?

– Vi får bekreftelse på at planene våre er fornuftige og bra, og noe som vi burde klare å få på plass. I tillegg får vi også gode tips fra politikerne om hvordan vi skal gå fram overfor departement og andre politikere og instanser for å argumentere vår sak.

Gode spørsmål

Ikke minst mener Johansen at politikerne er flinke til å stille de kritiske spørsmål som RVS vil bli møtt med undervegs i prosessen.

– Vi kan dermed lære oss å spisse formuleringer og budskapet vi går ut med. I tillegg har de politikerne vi har snakket med sagt at det er viktig at vi snakker med politikere fra alle de ulike partiene.

Unik idé

Helge Orten, representant på Mørebenken fra Høyre, sier han er veldig positiv til linja.

– Vi har en lang tradisjon for friluftsliv i Norge, og skal vi ha en nasjonal linje for bratt friluftsliv her til lands, er jo Rauma rette plassen. Så det er et veldig spennende prosjekt RVS har lansert. Og jeg tror de kan få gjennomslag for det, for det er en unik idé.

Flere yrkesmuligheter

Når Møre og Romsdal fylkeskommune har initiert søkeprosessen sier Orten at han vil jobbe for å få linja realisert.

– Jeg har allerede vært i dialog med kunnskapsdepartementet og har snakket med kunnskapsministeren om det.

Orten sier at skal man få gjennomslag for en nasjonal linje så må man synliggjøre at dette kan være en reell yrkesveg for elevene som går der.

– Enten at elevene rett og slett kan ta yrker der friluftsliv er arbeidsoppgavene de skal gjøre, eller ved at dette gir dem den nødvendige kompetansen for å jobbe med tilkomstteknikk. Noe mange firma i blant annet Molde har behov for.

Opprinnelig var det en landslinje for tilkomstteknikk RVS jobbet for å få, men det ble ansett som for smalt.

I 2020

Oppstart av linje for bratt friluftsliv er neppe aktuelt før i 2020, om man da ikke lykkes å komme med på revidert nasjonalbudsjett for 2019. Orten tror 2020 er mest realistisk.

Linja vil være en treårig utdanning, med fordjupning i ski og klatring. Samtidig vil den gi generell studiekompetanse, noe en del andre spesialiserte linjer ved videregående skoler i Norge ikke gir.