– Vi har om lag en time på oss til å se oss litt rundt på de stedene vi ligger i havn, forteller Alfred Francisco.

Han og flere av de andre blant mannskapet som er på til sammen 900 ansatte, brukte det flotte vårværet på lørdag til å vandre litt rundt i bygatene.

Turistene fyller bygatene på Åndalsnes. Foto: Jarl G. Sandholm

Samler på magneter

Alfred kan videre fortelle at han spesielt er på utkikk etter magneter for å henge på kjøleskapet og t-skjorter fra de stedene som cruiseskipet besøker.

– Har du jobbet på cruisebåt lenge?

– Jeg har jobbet på ulike skip i fem år til sammen og dette er andre gangen jeg er på Åndalsnes.

– Hvordan er det å jobbe som slakter om bord på båt?

– Det er travelt hele tiden, det er vi som har ansvaret for alt kjøttet og det skal skjæres, fryses og prepareres på ulike måter.

Alfred må haste videre. Den tilmålte timen på land må benyttes så godt som mulig og i souvenirbutikkene i sentrum er det mange magneter og mange t-skjorter å velge mellom. Neste stopp for Alfred og Aida Perla er Trondheim.

Lørdag ble en travel dag for Mette Lund (t.v)og Adrija Kvaselyte på Fjordbua. Foto: Jarl G. Sandholm

Opptatt av kvalitet

Bygatene fylles mer og mer med passasjerer og mannskap fra det 300 meter lange cruiseskipet som ruver ved Tindekaia og de ansatte i sentrumsbutikkene får stadig flere kunder på besøk som skal ekspederes.

– Det er fortsatt litt tidlig, det virkelige trykket kommer litt senere, forteller Mette Lund på Fjordbua som nylig åpnet i lokalene der det før var lekebutikk.

Når ÅA er innom butikken like før klokka 10.00 lørdag morgen, er det allerede folksomt i lokalene, og Mette og Adrija Kvaselyte har nok å gjøre allerede med å ta seg av alle turistene som kommer innom.

– Hvilke varer selger dere mest av?

– Reinsdyrskinn, troll og t-skjorter, i tillegg selger vi mye ullprodukter og spesielt de tyske turistene er veldig opptatt av kvaliteten, forteller Mette.

Aida Perla ruver godt ved Tindekaia. Foto: Jarl G. Sandholm

Størst

Aida Perla er blant de største cruiseskipene som besøker Tindekaia og det har også flere anløp på Åndalsnes i løpet av året. Neste gang det store skipet blir å se i havna blir allerede 14. mai.

Skipet ble bygd i Nagasaki i Japan i 2017 og seiler under italiensk flagg. Skipet er 300 meter langt, 37,6 meter bredt, har en bruttovekt på 124.500 tonn og har 18 dekk. Skipet har ei maksfart på 22 knop. Det har kapasitet til å ta om bord 4.350 passasjerer fordelt på 1643 lugarer og antallet ansatte om bord per seilas er 900.