Plutselig kom våren. I typisk romsdalsstil holdt den seg vekke lenge. Den ertet oss veldig. Viftet litt på svansen og så forsvant den og da slapp den til litt snø og vinter igjen.

Og så: BAM! Plutselig har vi tre vårdager på en dag! Og da begynner pollenspredningen for fullt.

Her finner du pollenvarselet.

Folkesykdom

Pollenallergi har blitt en folkesykdom.

Ifølge Astma- og allergiforbundet har en million nordmenn pollenallergi. Og antalle øker år for år. Holder trenden seg vil halve befolkningen ha pollenallergi innen 2050. I tillegg har femten til tretti prosent av de som har pollenallergi også astma.

Vær tidlig ute

På Vitus Apotek i Åndalsnes sentrum har de en hel reol dedikert til allergimedisin. Her kan du få tabletter som Zyrtec, skyllemiddel for nese og øyne, nesespray og øyedråper.

Farmasøyt Marit Hunnes Møllerhaug fyller opp med en hylle med øyedråper mens vi prater med henne. Hun bekrefter at det går mye av allergimedisin om dagen.

Tipsene som hjelper

Hun har følgende råd:

  • Hold vinduer og dører stengt. Luft helst på kvelden.

  • Unngå å lufte klær på dager med mye pollen. Det fester seg i tøyet

  • Vask eller skyll håret før du legger deg.

  • Bruk solbriller.

  • Følg med på pollenvarselet

  • Unngå tobakksrøyk og parfyme

  • Vær nøye med håndhygiene

  • Bruk pollenfilter i bilen og hold vinduene lukket

  • Ta kontakt med legen dersom medisinene du tar ikke lindrer

Det siste punktet er også viktig av en annen grunn.

– Husk at dersom du har fått en diagnose får du allergimedisin på blå resept. Det er mer lønnsomt enn om du kjøper uten resept, sier Hunnes Møllerhaug.

Like sterk

Det er mange som tror at allergimedisin på resept er mer virkningsfull enn den du kan kjøpe direkte på apoteket. Dette avkrefter farmasøyten.

– Det er akkurat de samme virkestoffene, men mens du for en pakke på ti tabletter må betale nesten 200 kroner uten resept, får du langt flere tabletter til en rimeligere pris på resept.

Til nød

Men i nødstilfelle og ved plutselig allergi er det greit å kunne kjøpe medisin raskt. – Det er mer til selvhjelp. De fleste har resept, og mange tar injeksjon i form av sesongsprøyte. Det gjør at de slipper tabletter. I år kom våren brått på folk, så det er mange innom apoteket for å få nødhjelp fram til de kommer seg til lege.

Systemisk og lokalt

Hun påpeker også at en helst anbefaler å prøve først.

– En tablett virker systemisk i hele kroppen og bruker lenger tid på å lindre. Ofte er det til stor nok hjelp å bruke lokal behandling, som å skylle vekk pollenet og de stoffene som reagerer på. Da får man vasket dem ut av nese, svelg og øyne.

Les også: Varsler tidlig spredning

Pollenvarsel

Skyllemiddelet apotekene selger er stort sett vanlig saltvann. – Det kan du lage hjemme selv ved å koke vann og ha i salt, sier Hunnes Møllerhaug.

Hun råder også til å følge med på pollenvarselet på pollenvarslingen.no.

For ordens skyld: Det forventes i helgen spredning av bjørkepollen og Salix i Romsdal.

Men det viktigste rådet farmasøyten kan gi til slutt er følgende:

– Kom i gang tidlig nok med medisin. Og så må man ta medisin hele sesongen. Det er det som er trikset.

Tabletter, nesespray og skyllemiddel for øyner er noen av remediene som kan lette plagene for pollenalgerikere. Foto: Hogne Bø Pettersen