Tilskuddet skal, ifølge Utdanningsdirektoratet, bidra til at barn i alderen 4–6 år i barnehage får bedre svømmeferdigheter og blir trygge i vann.

Barnehagesjef i Rauma kommune, Hilde Kavli Ree, forteller at det ikke her blir snakk om tradisjonell svømmetrening, men at stikkordet for tiltaket, som nå er under planlegging, er vanntilvenning og holdningsskapende arbeid.

– Noe av dette trenger vi heller ikke dra i bassenget for å gjøre, det er mye som kan gjøres i barnehagene også, sier hun.

– Hovedmålet er at vi skal ruste de eldste barnehagebarna til å bli trygge i og ved vatn. Da må vi jobbe både med det mentale og det fysiske.

– Alle barnehagene er med

Barnehagesjefen forteller at det er statlige midler som gjør at også Rauma kommune kommer i gang med tilbudet i løpet av høsten.

– Dette var midler som både private og kommunale barnehager, og organisasjoner, kunne søke på. Her ble vi enige om at jeg som barnehagesjef søkte på vegne av både kommunale og private barnehager i kommunen, og vi fikk 340.000 kroner slik vi søkte om, forteller hun.

– Dekker alt

Dermed får alle de to eldste årskullene i alle barnehagene i Rauma, dette tilbudet, som trolig vil innebære flere turer til bassenget i løpet av året.

– Midlene kan dekke både opplæring, skyss, personale og til selve badinga. Dette skal nå planlegges slik at vi sikrer best mulig utnyttelse av disse midlene. Den største utfordringa blir nok kapasitet i bassenget, sier hun.

– Hvorfor gjøres dette?

– Jeg vet at det i 2013 var en undersøkelse som viste at halvparten av alle landets 10-åringer kunne svømme. I tillegg sier Redningsselskapet at antall drukningsulykker er doblet sett i sammenheng med antall barn.

– Kan man redde liv med dette?

– Ja. Jeg tenker at det må ligge til grunn for dette, at man ønsker å jobbe med noe for at det skal gjøre en forskjell, sier hun og fortsetter.

– Helt fra barna er i magen får vi dette med sikkerhetstiltak under huden. Vi har fokus på kosthold, på søvn og på trafikksikkerhet. Sikkerhet i vann er kanskje er side vi ikke har hatt et så bevisst forhold til, til tross for at vi er omgitt av fjorder.

Barnehagesjefen forteller at ungene skal i bassenget gruppevis, og at barnas sikkerhet er i fokus. Foto: Ellinor Rørvik Lothe