Fredag samlet nærmere 60 bønder og andre interesserte seg til informasjonsmøte om grovformangelen. Der utvekslet de erfaringer og fikk råd om hvordan de skal håndtere situasjonen.

Både Landbruk Nordvest, Felleskjøpet Agri, Tine, Bondelaget, Bonde- og småbrukarlaget og Rauma kommune var til stede på møtet.

Varierende

Grovfôr-rådgiver Nina Iren Ugelvik fra Landbruk Nordvest kan fortelle at det er svært varierende i fylket hvordan situasjonen er.

- Noen forteller at det er ganske bra, mens andre steder igjen er det kritisk. Det er stor forskjell fra sted til sted, og nesten fra teig til teig, forteller hun.

Dette avhenger blant annet av lokale værforhold, soltilgang og jordsmonn. Noen steder sliter de også fortsatt med vinterskadet mark.

- I tillegg ser vi at det er stor forekomst av bladlus og minerflue noen steder, og det har også sammenheng med det tørre været. Det er en del som sprøyter mot dette nå, forklarer hun.

- Kan løse mye innad i fylket

Tine har spurt bøndene i Møre og Romsdal hvordan de tror det har gått med førsteslåtten i år (se tabell under).

- Bare 18 prosent av de som har svart melder inn at de har en avlingssvikt på 50 prosent eller mer. Det betyr at mange vil klare seg greit bare ved å erstatte noe grovfor med fiberrikt kraftfor, forklarte Janne Marlene Mork, som er rådgiver i Tine.

Selv om Rune Horvli kunne fortelle at det er like tørt i Rauma som på mange steder på Østlandet og Sørlandet, oppfordret hun bøndene til å ikke bli helt slått ut av krisestemningen.

- Jeg tror vi kan løse mye innad i fylket, sier hun.

- Få mest mulig ut av marka

Ugelvik råder bøndene til å prøve å få mest mulig ut av den marka de har.

- Tenk mengde, ikke kvalitet! Det er lurt å få så mye lengde som mulig på grovforet før du slår.  Samtidig, hvis du planlegger å ta en ekstra slått, må du bestemme deg nå. Og slå nå, sier hun.

Hun minner om at fordi det har vært så tørt, kan man få seg en gledelig overraskelse i rundballene. Det kan være mer fôr i ballen og tettere presset enn om det hadde vært våtere.

- Men hvis du er i manko på fôr ville jeg gått for en tredjeslått i år. Utnytt alle muligheter for å sette dyra på beite og slå alle små jorder du kan. Alle monner drar! Og bruk halm til fôr i stedet for til strø, råder hun, råder hun.

- Supplere med kraftfôr

Svein Aure, salgssjef for drøv og plantekultur i Felleskjøpet Agri fortalte om mulighetene for å supplere med kraftfôr.

- Vi har fått en del henvendelser om hvorvidt vi kan levere nok kraftfôr, og vi får spørsmål om hvordan råvaretilgangen vår er. Til det vil jeg si at vi har kontroll på situasjonen. Vi i Felleskjøpet har lang erfaring med grovfôrmangel - i fjor var det regn som var problemet. Vi har mange produkter og løsninger.

Alle talerne fredag var enige om at det er for tidlig ennå å si hvordan sesongen vil ende. Likevel var alle enige om at man må handle nå.

- Beregn allerede nå hvor mye du må spare, og sett inn tiltakene. Det koster mer å slakte ned, enn å sette inn avbøtende tiltak, mener han.

- Ta vare på hverandre

Mot slutten av møtet valgte Ugelvik å sette fokus på viktigheten av å ta vare på seg selv - og hverandre - i den krevende situasjonen.

- De fleste bønder er selvstendig næringsdrivende, og det kan være ensomt. Ta vare på hverandre, rådet hun, og kom med "fem tips til god bondehelse":

  • Gjør noe sosialt

  • Ta pauser

  • Ta initiativ og spør hvordan andre har det

  • Gjør noe du liker - prioriter også deg selv

  • Prioriter riktig mat og nok søvn

- Alle er i samme båt. Spør hverandre om råd og ha omtanke for kollegaene deres, sier hun.

Kommunestyresalen var fullsatt fredag. Foto: Stine Vandevjen Olsen