Det er ikke for hvem som helst å ta svart belte i kyokushinkai-karate. Men Martin Benjamins fra Rauma Kyokushinkai Karateklubb kan nå ta på seg det sorte beltet. Med sitt eget navn på.

Sempai

Akkurat i det vi prater med ham sitter han i York i England og nyter hetebølgen, mens han spiser frokost.

– Først, gratulerer!

– Takk, takk.

– Var det vanskelig?

– Det var tungt i hvert fall.

– Og nå er du Sempai. Hva betyr det?

– Det betyr ikke noe mer spennende enn at jeg nå er lærer.

– Hvor mange år har du brukt på å nå svart belte?

– Etter noen års pause startet jeg opp igjen i 2010. Og de siste to årene hadde jeg intensiv trening for å nå svart belte. Så det var mye reising til obligatoriske treningsleire og seminarer. Det er ikke så mange andre på mitt nivå i området. Jeg er den eneste i Rauma med svart belte i denne stilarten.

Styrkeprøver og kamper

Man kan kun ta en slik gradering en gang i året, og det er når det arrangeres sommerleir hvor presidenten i KWF (Karate World Federation) Shihan Pinero er med som hovedinstruktør og kan lede graderingen

Selve graderingen tar hele fem timer. Først er det to og en halv time med ulike teknikker. Dette blir etterfulgt av fysiske tester som 75 amrhevinger, 150 situps, 15 kroppshevinger og 75 spensthopp. Etter en drikkepause så var det hele tjue kamper. Vi snakker her om fullkontakt, med kun susp som beskyttelse.

– Satser du på ny grad neste år?

– Nei, nei. Ingen planer om det.

– Du er fornøyd?

– Det er vel først nå at karaten egentlig starter.

Starter karatetrening for barn

Martin leder Rauma Kyokushinkai Karateklubb. De trener på Veblungsnes forsamlingshus og har pr i dag 4 aktive medlemmer. Og etter sommeren starter han opp eget barneparti.

– Vi skal trene to ganger i uka. Først en time barneparti og deretter en time voksenparti. Og det vil være åpent for alle som ønsker å prøve.