– Beklager, vi har ikke åpent nå. Kokken er på ferie.

– Det er for lite trafikk på denne tida av året, kom tilbake om en måned.

– Grunnlaget er for tynt på vinteren, dessverre.

Stengt. Stengt. Stengt.

Forståelig, men samtidig litt forundrende. Og nok til at vi kan spørre: hvorfor?

For enkelte er det sikkert innlysende, og undertegnede har heller ikke problem med å forstå at omsetninga går drastisk ned inn mot førjulstida og til påske. Men hadde vi ikke vært tjent med å prøve?

Ikke et alternativ

Heidi Skjold på Tindestua nekter å stenge. Hun nekter å videreføre «tradisjonen», og la innbyggerne som bruker byen utenfor turistsesongen, stå uten tilbud.

– Jeg har blitt overrasket over å høre at mange holder stengt deler av året. For meg er ikke det et alternativ, inkludert på nyttårsaften, har hun uttalt tidligere. Da 31. desember kom og 2023 sto for tur, dro Skjold i gang en dugnad for felles fyrverkeri på kaia. Og fyrverkeri ble det.

Hadde flere turt – og gått sammen om å tørre – kunne det skapt nye vaner. Om innbyggerne i Rauma var vante med at restauranter, gondolen og hotellene hadde helårsdrift, hadde nok flere brukt byen. Og den informasjonen hadde ikke stoppet her, men blitt forkynt og delt med omverdenen.

I det lange løp tror vi at lokalsamfunnet ville vært tjent med den mentaliteten.

SPIS UTE-UKA: Skjold hviler ikke på laurbærene. – I uke 5 blir det spis for 100 kroner-uka, meddeler hun. Spis ute-uka er et fenomen på Sør- og Østlandet, hvor aktørene i restaurant- og serveringsbransjen i de ulike byene går sammen om å lage et litt rimelige lunsj- og middagsalternativ. Foto: Trond Arvid Alund

Møteplass

Som innflytter har Heidi Skjold kommet inn i næringslivet med en annen innstilling. Et annet perspektiv, fokus og syn på saken.

Det står det respekt av.

Hun er et friskt pust i hverdagen, og faktum er at vi trenger flere som henne.

I høst har det vært quizkvelder på Tindestua, til stormende jubel. Folk har sittet samlet rundt bordene, i hopetall, og hatt en felles møteplass. Det har vært kjærkomment.

Når det ikke har vært quiz, har Skjold prøvd seg med bokbad, paint & sip og mer til. Hun har gjort seg selv og plassen tilgjengelig, begynt å etablere nye rutiner hos folk, og det tror vi hun vil få igjen for.

Ved å holde åpent når andre er stengt, i uker om gangen, vil folk trekke til Tindestua. Uten særlig muligheter eller konkurrenter, vil det bli det naturlige samlingspunktet.

Hele året.

Trond A. Alund, redaktør