Det er folksomt rundt den gamle stavkirken i Rødven når vi stikker innom midt på dagen tirsdag. Det er den siste uken kirka holder oppe med faste åpningstider i sommer, og det summer på både tysk, engelsk og andre fremmedspråk rundt på kirkegården. Ikke alle går inn, og ifølge guide Nora Henriksen (17), er det heller ikke alle som ønsker guiding.

– Nei, det er ikke alle som behersker engelsk så godt, så da går de bare rundt i kirkerommet på egen hånd, forteller hun.

Sommerguide: Nora Henriksen (17) er en av tre guider som har jobbet i Rødven stavkirke i sommer. - Det har vært en lærerik tid, oppsummerer hun. Foto: Evy Kavli

– Hvor lenge har du jobbet her?

– Jeg hadde et lite vikariat i fjor og i år har jeg vært her siden 28. juli. Det er siste uka mi nå, smiler hun.

Hun bor i Eidsbygda og har trivdes godt med en sommerjobb hun kan sykle til.

– Og så har jeg lært veldig mye om historien til kirka. Jeg kunne jo ikke noe fra før, ler hun og forteller at hun skal fortsette på sine studier, helsefag, på Molde videregående skole, om vel en uke.

– Så du skal ikke gå i retning av historie?

– Nei, tror ikke det, smiler hun.

Turister: Den tysk familien Mersiowsky, er en av mange utlendinger som har besøkt Rødven stavkirke i sommer. Leder i lokalforeningen til Fortidsminneforeningen, Marianne Brevik, er fornøyd med besøkstallene. Hun har med barnebarnet Håkon, og ytterst til høyre står guide Nora Henriksen. Foto: Evy Kavli

Viktig med engasjerte guider

Hun har delt på guidejobben i stavkirka med to andre guider i sommer, og det mener Marianne Brevik, leder i lokalforeningen til Fortidsminneforeningen, er viktig.

Fortidsminneforeningen er en norsk organisasjon som arbeider for bevaring av fortidsminner og kulturminner, særlig bygninger og bygningsmiljøer.

– Man kan gå litt lei i jobben, hvis man står her hver dag. Derfor er det viktig å dele på flere, sier hun.

Brevik forteller at de er inne i den siste uka i sommer med vanlige åpningstider, og at hun nå går rundt og prøver å samle inn statistikk på årets besøk.

– Vi ønsker å vite hvorfor de besøker kirka og hvor de har fått «ideen» fra til å komme hit. Flere svarer de så plakaten vi har satt opp på ferja, sier hun.

Statistikk: Marianne Brevik fører statistikk på hvorfor folk besøker stavkirken, og hvor de kommer fra. I fjor var det vært 60 prosent utlendinger og 40 prosent nordmenn på besøk. Foto: Evy Kavli

Økt besøk

Men de ser også at flere plukker opp reisetipset på internett eller fikk anbefalinger fra andre om å ta turen. Men hun skjønner det er en lang tur ut til Rødven, og at kirka nok hadde blitt enda mer besøkt hadde den ligget på Åndalsnes.

– Men vi har hatt en økning av antall besøkende i sommer, på 25 prosent. Det er vi veldig fornøyd med. Det er mange firmaer som bestiller tur hit, når de skal besøke Åndalsnes og gondolen. I tillegg har vi mange grupper med cruisepassasjerer. Der har vi hatt en økning på hele 70 prosent, forteller Brevik, som har ansvaret for besøksdriften og å ansette guider.

Nå har hun også ansvaret for konserten som ekteparet Liv Karin Lange og Per Hammervoll skal holde søndag kveld i stavkirka. Det blir som en avslutning på årets turistsesong.

Konsert: Liv Karin Lange og Per Hammervoll holder konsert i Rødven kirke søndag kveld. Foto: Molde Kommune

Avslutningskonsert

– Per Hammervoll kan nesten kalles lokal, da hans far vokste opp på Rødven, på Snekkerneset, første gård man kommer til etter Rødven skiltet, forteller Brevik og legger til at ekteparet har lang erfaring inne sjangerne country- og visesang.

Liv Karin Lange er fra Gussiåsen og Per Hammervoll er moldemann. Ekteparet driver duoen Blå Sko, der de har gitt ut CD-ene “Litt av din kjærleik”, “Hello Tennessee” og “Hilsen fra Molde”. Sammen med Lorn Wolf har Hammervoll også hatt suksess på Roberts i Nashville.

I 2014 var Liv Karin sin låt “Før eg går” en av de 42 låtene som deltok på NRKs The Hit. Ekteparet har spilt på mange festivaler, blant andre i Kardamili i Hellas og på Robert Normann festivalen i Sarpsborg. På Countrytreffet i Eikesdalen har de spilt flere ganger, siste gang i 2021.

I februar 2021 ga Liv Karin ut diktboka “Skriverier” med egne dikt.

I februar 2022 arrangerte de kirkekonsert i Røbekk kirke i Molde og i de to har fått Molde kommune sin kulturpris for 2023.

– Selv om kirka blir stengt for vanlige åpningstider, kan man bare ringe meg for en guidet tur. Jeg er alltid åpen, ler hun.

Kulturpris: Liv Karin Lange og Per Hammervoll fikk Molde kommunes kulturpris for 2023. Foto: Molde Kommune
Ringer i klokker: Tyske Baldwin får lov til å ringe i kirkeklokkene under besøket i Rødven stavkirke. Mor Maria Mersiowsky og eldste sønnen Silas, venter på tur. Foto: Evy Kavli