Før forestillingen av Gjengangere på Rauma kulturhus onsdag, besøkte skuespillere og riksteatersjefen Åndalsnes ungdomsskole, der tiendeklassingner fikk lære mer om forestillingen de skulle se senere på kvelden.

- Det skal være fullt!

- Dette er noe vi gjør der vi slipper til, rett og slett. Det er alltid givende å by på sin kompetanse og forbrede publikum på det de skal se. Det skaper et bedre publikum, forteller Tom Remlov, som er sjef for Riksteateret før skuespillerne inntar scenen på Åndalsnes ungdomsskole.

Riksteatret er hele Norges turnéteater. I tillegg til å besøke ungdomsskoleelevene, var han på Åndalsnes for å snakke med kulturhuset om publikumsbygging.

- I kveld er det så og si fullt på forestillingen, og det skal det være når Riksteateret kommer. Det koster jo mye penger å sette opp forestillingen! Forestillingen kommer jo bare en gang til hvert kulturhus, så da må folk benytte seg av den ene sjansen. Riksteateret og kulturhusene er som yin og yang - vi er avhengig av hverandre. Derfor er det veldig nyttig for meg å reise rundt i landet og besøke kulturhusene, sier han.

Gode råd

Skuespillerne Per Egil Aske, Gunnar Eiriksson og Magdalena Sousa Helly-Hansen snakket både om skuespillet og om jobben sin til elevene. Elevene hadde allerede lest stykket på skolen, men ikke alle hadde et forhold til det. Skuespillerne åpnet med å snakke om handlingen og relasjonene mellom de ulike karakterene.

Ibsens Gjengangere er en klassiker i norsk teater. Stykket ble utgitt i 1881, og Riksteaterets oppsetning har fått svært gode kritikker.

- Mottakelsen har vært veldig bra, og vi har hatt et svært lydhørt publikum overalt vi har kommet, forteller Aske.

- Hva er deres råd til ungdommene her som kanskje vil bli skuespillere?

- Ikke hopp ut i det når du er for ung. Det er kanskje et litt rart råd, men jeg tror det er lurt å vente fordi teaterlivet er litt som å leve i en boble. Man kan gå glipp av mye annet. Man bør ha opplevd verden, før man skal kunst om den, mener Eiriksson som spiller rollen som Osvald.

- Gå mye på teater, og les teaterstykker. Og husk at det er mange måter å være skuespiller på, sier Helly-Hansen som spiller rollen som Regine.

- Nyttig besøk

Arrangementsansvarlig ved Rauma kultushus, Grethe Marie Rødseth, forteller at det var 318 solgte billetter til forestillingen - altså nesten fullt hus.

Hun synes det var nyttig og kjekt at riksteatersjefen var med.

- Det er alltid bra å bli mer bevisst på salg og markedsføring, og Riksteateret har alltid gode råd å komme med. De er blant annet veldig flinke når det kommer til matriell, sier hun.

I Rauma er folk flinkere til å gå på voksenteater enn på barneteater.

- Det er annerledes enn for de fleste andre kulturhus i landet, for der er barneteater gjerne mest populært. Vi har godt besøk på voksenteater, men vi har en jobb å gjøre når det gjelder barneforestillingene. Vi må ikke ta Riksteateret for gitt, sier hun.

Riksteatret kommer med fire forestillinger i året. Til våren er det forestillingene "Kardemomme By" og "Prisen".