Da Mørebenken var på besøk på Setnesmoen mandag ønsket politikerne svar på hva som trengs av utbedring, siden forsvarssjefen har argumentert med at det vil koste 200 millioner fram til 2029 å gjøre nødvendige oppgraderinger av leiren.

Oberstløytnant Per Olav Vaagland forteller at de ikke vet forsvarssjefen mener at disse pengene skal gå til.

– Vi har prøvd å komme til bunns i det, uten å lykkes. Vi har meldt inn en oppgradering av et kjøkken, og vi må regne med en utgift til støyreduksjon på kanskje 30 millioner. Men ellers trenger ikke HV11 mer enn det vi har i dag, sier han.

Også generalinspektøren for Heimevernet sa at han synes bygningsmassen på Setnesmoen så bra ut, sammenliknet med andre leirer, da han i forrige uke besøkte leiren, men han presiserte at han ikke er noen ekspert på det byggtekniske.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) var glad for å få klarhet i dette spørsmålet fra HV11-ledelsen.

– Argumentet framstår som lite troverdig, når vi hører hva de som jobber her sier. Dette må forsvarssjefen svare for, sier hun.

Jobber for å redde

En samlet Mørebenk vil nå jobbe for å bevare Setnesmoen.

Leder for Mørebenken, Helge Orten (H), sier at han mener samarbeidet med den sivile beredskapen er for lite vektlagt i det fagmilitære rådet.

– HV11 er viktig både for den militære og den sivile beredskapen, og det er et kronglete og stort område. Derfor er det veldig viktig at heimevernsdistriktet blir opprettholdt, sier han.

– Nå er det vår jobb, og kanskje særlig min jobb, siden forsvarsministeren er fra mitt parti, å jobbe inn mot departementet og argumentere for hvorfor HV11 må bestå, sier han.

Først skal forsvarsdepartementet gjøre klart sitt forslag til Stortinget, før saken skal behandles der neste sommer.

– Mitt mål og håp er at HV11 skal være inne og reddet allerede i forslaget forsvarsministeren legger fram. Det er det vi må jobbe for nå, sier han.

– Har du troen på at det nytter?

– Jeg tror det er realistisk at vi skal klare å redde HV11 igjen, sier han.

Vil til bunns. Oberstløytnant Per Olav Vaagland sier at de har forsøkt å komme til bunns i hva de 200 millionene skal brukes til.Foto: Stine Vandevjen Olsen Foto: Stine Vandevjen Olsen