Torsdag ble det klart at forsvarssjefen vil legge ned Heimevernsdistrikt 11, slik som man lenge har antatt, blant annet etter ulike lekkasjer fra arbeidet.

- Deler av innholdet i Fagmilitært råd har vært kjent for oss i en kort periode, så at HV11 er foreslått nedlagt kommer ikke som noe sjokk på oss, sier han.

Stemningen på Setnesmoen skal være god.

- De ansatte er ved godt mot og de har tro på at politikerne tar den rette beslutningen, sier Hatlelid.

Det er om lag 35 ansatte på Setnesmoen, og mange bor i området med familiene sine. Hva som skjer med de ansatte dersom HV11 blir gjennomført nedlagt kommer an på hvilken avtale de har. Yrkesoffiserer og avdelingsbefal har krav på fast jobb i tjenestetiden, og kan bli flyttet til et annet tjenestested, mens en del går på midlertidige kontrakter. Sivilt ansatte risikerer å miste jobben.

- Har det vært utrykt bekymring i forhold til dette med at endel familier nå risikerer å måtte flytte?

- Nei, det er ingen som har nevnt det for meg. Det er nå slik det er i forsvaret, og det er vanlig å måtte flytte på seg, forklarer han.

Vil etterkomme ordren om den kommer

Generalinspektøren for Heimevernet skal besøke Setnesmoen, og informere og svare på spørsmål fredag.

Nå som rådet ligger på bordet vil arbeidstakerorganisasjonene gjøre det de kan for at HV11 skal bestå. Også i 2011 var Setnesmoen foreslått nedlagt, men ble reddet i den politiske prosessen. Nå håper de at det samme vil skje igjen.

- Organisasjonene vil jobbe sammen med distriktsrådet, og forsøke å påvirke politikerne til å ta det rette valget.

Aktiviteten fortsetter som vanlig på Setnesmoen fram til noe annet blir endelig bestemt. Torsdag ble det arrangert lagførerkurs for Heimevernssoldater.

- Vi ønsker at Setnesmoen skal bestå og mener det er viktig. Men vi er selvsagt ikke hevet over hverken den militære kommandolinjen eller demokratiet. Det er derfor vår plikt å etterkomme ordren om nedleggelse dersom Stortinget bestemmer seg for å følge forsvarssjefens råd.

Bekymret over Heimevernskutt

Også nestleder i Norges Offisersforbund, Torbjørn Bongo, er bekymret for kutt i Heimevernet.

– Jeg tror han egentlig ikke ønsker å kutte i Heimevernet, men at han føler seg tvunget på grunn av økonomiske grunner,Forslaget hans medfører en svekket samfunnssikkerhet. Heimevernets evne til å støtte opp det sivile samfunnet i forbindelse med storm, flom og andre lignende situasjoner, vil bli svekket. Det bør bekymre svært mange i landet vår sier han til NRK.

På Setnesmoen fortsetter aktiviteten som vanlig inntil annen ordre blir gitt. Torsdag var 21 soldater i aksjon på lagførerkurs. Foto: Stine Vandevjen Olsen