Som tidligere antatt er det nå klart at forsvarssjefen vil ha et heimevern med ti distrikter, og at han derfor ønsker å legge ned Setnesmoen leir og HV11.

Klokka 10 torsdag la Haakon Bruun-Hanssen fram sitt råd for framtidas forslag for forsvaret for forsvarsministeren. Saken skal så behandles politisk før Stortinget skal ta en avgjørelse før neste sommer.

I tillegg til nedleggelse av HV11 anbefaler fagmilitært råd (FMR) at Sjøheimevernet legges ned, og avhendigen av Grunden 22 i Kristiansund må sannsynligvis ses i sammenheng med dette, da eiendommen benyttes av Nordmøre SHV-området.

Hele det fagmilitære rådet kan du lese her

- Anbefalingen hahar sin bakgrunn i forsvarssjefens behov for å finne en løsning for finansiering av fremtidens forsvar, skriver HV11 i en pressemelding.

- De militære lederne av HV-distriktet er selvsagt ikke hevet over hverken den militære kommandolinjen eller demokratiet. Det er derfor vår plikt å etterkomme ordren om nedleggelse hvis Stortinget godtar forsvarssjefens anbefaling, heter det videre.

HV11 ønsker ikke gi flere opplysninger i dag.

- Vi vil i de nærmeste dagene og ukene fokusere på fatainnhenting og informasjon internt i organisasjonen. Stemningen på Setnesmoen er fortsatt høy, og distriktets stab og avdelinger fortsetter oppdragsløsningen inntil vi får ordre om noe annet, opplyser HV11.

Frigjør ressurser

I det fagmilitæret rådet heter det blant annet at:

"Disse tiltakene, og en betydelig reduksjon av områdestrukturen i de sørlige landsdelene, vil frigjøre ressurser til å prioritere Heimevernets rolle i et førstelinjeforsvar i nord, særlig i Finnmark. Heimevernet innrettes mot oppdrag knyttet til den mest krevende utfordringen, væpnet angrep mot Finnmark, ved en strengere prioritering av objektsikring, overvåking og kontroll. Ambisjonsnivåene innen operative krav, bevæpning og materielltildeling i Heimevernets operative struktur differensieres. Heimevernet vil øke tilstedeværelsen og styrke sin operative evne i Finnmark.Videre prioriteres Heimevernets styrker til mottak av allierte forsterkninger. Distriktene forsterkes med personell, og det etableres en taktisk ledelse integrert med Heimevernsstaben for bedre å ivareta det territorielle ansvaret i hele landet."

Heimevernets skole- og kompetansesenter på Dombås er foreslått flyttet til Værnes.

Styrking i Nord-Norge

Forsvarssjefen anbefaler at flere baser, som ligger utenfor de prioriterte områdene, legges ned. De prioriterte områdene er valgt etter samfunnets infrastruktur, mottak av allierte styrker i en krigssituasjon og områder hvor de mener det er større sjanse for at angrep vil skje.

- Vi anbefaler å justere Heimevernet fra 42.000 soldater til 30.000. Vi vil likevel være til stede i hele Norge, og ivareta oppgavene i samfunnet på en god måte, sier Bruun-Hanssen.

Forsvarssjefen vil trene og utruste Heimevernet i Nord-Norge til å kunne gjøre flere oppgaver. Samtidig opprettes det to nye innsatsstyrker i Heimevernet i Nord-Norge, slik at innsatsstyrkene vil bestå av 12 styrker på til sammen 3250 soldater.

- Vi reduserer antall baser for å spare på bygg og anleggskostnader, fortsetter han han.

Generalinspektøren kommer

Generalinspektøren for Heimevernet, Tor-Rune Raabye, skal de neste dagene besøke de berørte avdelingene.

Han kommer til Setnesmoen fredag.

Ønsker innspill

Forsvarssjefen har lagt fram flere modeller for forsvaret, basert på ulike budsjettforutsetninger. En av modellene er ønsker uavhengig av budsjett, en annen med videreført 2015-budsjett og en med årlig vekst på 0,5 prosent. Budsjettet i dag er på 43,8 milliarder.

- Et forsvar som skal være relevant må ha tilstrekkelig bredde for å møte disse utfordringene. Blant de viktigste endringene er å bedre evnen til etteretning og overvåkning, økt beredskap og kortere reaksjonstid. Vi vil styrke tidlig varsling, øke situajsonsforståelsen, styrke etteretningstjenesten og bli bedre til overvåkning. Vi skal styrke beredskapsevnen og utholdenheten. Vi vil også øke tilstedeværelsen i Nord-Norge, sier Bruun-Hanssen.

Forsvarsministeren tok torsdag i mot rådet, men ønsker ikke kommentere innholdet i dag.

- Vi ønsker en bred offentlig debatt om forsvaret og vil invitere til en høringsrunde. Det vil bli opprettet en egen epost for dette, og frist for innspill blir 9. november, opplyser hun.

Setnesmoen. Foto: Per-Kristian Bratteng
Oberstløytnant Per Olav Vaagland er sjef for HV11. Foto: HV11