Torsdag foreslo forsvarssjefen å legge ned HV11 og Setnesmoen, og kun ha ti heimevernsdistrikt i landet. Den endelige avgjørelsen blir det opp til politikerne å ta.

HV11 har i dag et driftsbudsjett på 50 millioner kroner i året, eller 0,7 prosent av forsvarsbudsjettet. Arbeidstakerorganisasjonene på Setnesmoen tror ikke forsvarsjefen vil spare penger på å legge ned Setnesmoen.

– Det grove anslaget vi har fått, er at det kan koste rundt 600 millioner kroner å legge ned leiren og tilbakeføre eiendommen tilbake grunneierne til sitt opprinnelige formål, forklarer stabssjefen på Setnesmoen, major Ivar Hatlelid.

Han representerer de tre arbeidstakerorganisasjonene, Norges Offisersforbund (LO), Personellforbundet (YS) og Befalets Fellesorganisasjon (YS).

Organisasjonene føler seg sikre på at den økonomiske gevinsten ved å legge ned, forsvinner når leiren skal bort.

– Det man sparer på driften vil trolig være tapt når det koster så mye fra vi avslutter aktiviteten til eiendommen er tilbake hos grunneierne, mener han.

Miljøsaneres

Når man legger ned en militærleir er det ikke bare å pakke sakene sine å gå. Forsvaret kan bli nødt til å fjerne bygningsmasse, vende jorda og miljøsanere arealene

– Det er selvagt mulig å bli enig med grunneierne om noe annet, men utgangspunktet er at alt skal bort, og at eiendommen skal tilbakeføres til den tilstanden den var i før militærleiren ble opprettet, altså til landbrukseiendom, forklarer Hatlelid.

Genrealinspektøren for Heimvernet, Tor Rune Raabye beskriver Setnesmoen som en leir i god stand, som ikke er noe dårligere enn andre, tilsvarende leirer. Selv om enkelte bygg er gamle, er de nyeste satt opp på tidlig 2000-tall, og Setnesmoen er en av de beste når det kommer til sikkerhet.

Det er også verneverdige bygg på eiendommen, datert helt tilbake til slutten av 1800-tallet.

- Alt kommer an på tilstand og etterbruk

Seniorrådgiver Trond Eliassen i Skifte Eiendom /Forsvarsbygg forteller at det er umulig å svare på hva det eventuelt vil koste å legge ned Setnesmoen.

- Jeg må snakke på et generelt grunnlag, siden det ikke er bestemt noe om Setnesmoen enda, og vi derfor ikke har begynt å tenke tanken på å legge den ned. Det første vi gjør når forsvaret skal kvitte seg med en leir, enten den er på eid eller leid grunn, er å foreta en miljøkartlegging. Det er et prinsipp om at den som har forurenset også skal rydde opp. Så vil tiltakene deretter avgjøres av hva eiendommen skal brukes til senere, forklarer han.

Om bygninger skal bort og jorda vendes kommer an på hvilken avtale som ligger til grunn med grunneiere.

- En ting er jo hva som opprinnelig står i avtalen, men det første vi gjør i slike saker, er jo å innlede dialog med kommune og grunneiere. Forsvaret ønsker å finne en fornuftig etterbruk av områdene de kvitter seg med, og så vil man etter dette ta en avgjørelse på hva og hvor mye som må gjøres.

- Hvor mye det kan komme til å koste er helt umulig å si noe om.

Setnesmoen. Foto: Per-Kristian Bratteng