Flere politikere tar nå til orde for å kjempe for Setnesmoen.

Forsvarspolitisk talskvinne for Senterpartiet, Liv SigneNavarsete, reagerer på forslaget.

- HV10 i Sogn og Fjordane er alleredelagt ned. Dersom HV11 Setnesmoen også blir lagt ned står Norge utenein militær base mellom Bergen og Trondheim, noe jeg mener vilvære helt uakseptabelt. Jeg besøkte Setnesmoen i vår og fikk et særsgodt inntrykk av arbeidet som blir lagt ned og den store betydnignadet har for regionen, sier hun i en pressemelding.

Navarsete får full støtte fra partikollega og stortingsrepresentantfra Møre og Romsdal, Jenny Klinge.

- Det vil være ei stor tabbe omregjeringa går inn for å legge ned HV11. I tillegg til atSetnesmoen er viktig for rikets sikkerhet og folks trygghet, erdet også en stor og viktig arbeidsplass for distriktet, sierKlinge.

Det politiske Rauma står samlet

Raumas politikere har tidligere sagt at de vil kjempe for Setnesmoen. Det står de fortsatt for. Ordfører Lars Olav Hustad lover at politikerne skal slåss for HV 11, uansett utfall av fagmilitært råd.

– Som jeg har sagt tidligere er Setnesmoen og HV 11 veldig viktig for oss, og vi vil fortsette å kjempe. Fagmilitært råd er nettopp det, et råd, og saken skal behandles politisk etter det. Da er det naturlig for oss å jobbe videre med dette opp mot departementet og stortingsrepresentantene, sier han.

- Nordvestlandet trenger et Heimevern med ledelse som er nær derhendelsene skjer, enten det gjelder beredskap i krise og krig,eller sivil bistand når naturen viser sine krefter. Møreog Fjordane heimevernsdistrikt omfatter strategisk viktige objekterinnenfor industri, kraftforsyning, turisme, kommunikasjon ogpetroleum, og har geografiske avstander med fjell og fjorder somgjør det nødvendig med en lokal tilstedeværelse også på ledernivå.Møre og Romsdal Arbeiderparti mener derfor at HV-11 måstyrkes, ikke legges ned, mener Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen.

Politisk behandling

Harald Tom Nesvik (Frp) i Stortingets Utenriks- og forsvarskomité lover også å jobbe for å beholde HV 11 på Setnesmoen.

Han registrerer at det er lekket ut at HV 11 foreslås nedlagt og lagt inn under Trøndelag.

– Jeg har ikke lest innstillingen fra Forsvarssjefen, men det er ikke første gang at det foreslås endringer for HV 11. Jeg har i alle fall sagt at jeg vil arbeide for at HV 11 skal bestå, med stedlig ledelse på Åndalsnes, sier Nesvik.

Han understreker at det forsvarssjefen legger fram, er et forslag - ikke en endelig beslutning. Den er det politikerne som skal ta.

– Så får vi se hva stortingsflertallet lander på til slutt.

– HV 11 er viktig

– Hvorfor er HV 11 viktig, mener du?

– Det er viktig fordi det på mange måter er den forsvarsbiten som Møre og Romsdal har. I tillegg er det å ha stedlig ledelse og tilstedeværelse viktig i framtida, både til objektsikring – da er lokalkunnskap viktig – og i beredskapssammenheng ved større naturkatastrofer. Dessuten er Innsatsstyrken bedre og bedre drillet i forhold til politi og offentlige instanser. – Det vi bør gjøre i framtida er å la Heimevernet videreutvikle seg – vi kan ikke bygge ned Heimevernet, sier Nesvik.

Tett på regjeringa

– Hvordan vil du jobbe for å beholde HV 11?

– Det er det litt for prematurt å si noe om nå. Først av alt vil jeg se hva som kommer som anbefaling fra forsvarssjefen, og premissene han legger. Men det er mange måter å jobbe på. Noen av oss sitter tett opp mot regjeringa – og sjøl sitter jeg i forsvarskomiteen, sier Nesvik.

Han har forståelse for at ansatte ved HV 11 føler fortvilelse over stadig å få trusselen om nedleggelse.

– Sjølsagt skjønner jeg det. Enhver ønsker gode og solide rammevilkår knyttet til egen arbeidsplass. Men innenfor en rekke forskjellige områder er det omstillinger. Det må vi akseptere – også innenfor store og viktige offentlige arbeidsplasser som Forsvaret.

Harald Tom Nesvik. Arkivfoto. Foto: Øystein Talberg