Innstillingen fra rådmann var å basere matserveringen til alle helse- og omsorgstjenestene i kommunene på kok-kjøl. Han rådet også politikerne til å skrinlegge prosjektet om produksjonskjøkken på nabotomta, på grunn av økonomi.

Det ble en lang debatt i formannskapet.

Arne Hop foreslo å beholde rådmannens første punkt om å basere seg på kok-kjøl i hele kommunen, og med det i praksis si «nei» til avtalen som er framforhandlet med Wenaas, som forutsetter kok-server i helsehuset.

I tillegg foreslo han at «Inntil videre opprettholdes produksjonskjøkken ved Rauma sjukeheim».

– Mye av diskusjonen har handlet om å finne en løsning for hvordan vi kan bevare gaven på 35 millioner kroner. Uansett hvilken løsning vi går for, bruker vi opp gaven på den løsningen. Det er ikke i tråd med intensjonen, sier Hop.

Hans forslag fikk flertall med fem stemmer, og han fikk støtte fra Lars Olav Hustad (H), Arne Steffen Lillehagen (V), Ronny Antonsen (Frp) og Marit Nauste (Uavh.).

Forslag om dialog

De fire øvrige, Magnhild Vik (Sp), Ellinor Torsgård Solheim (Sp), Per Vidar Kjølmoen og Per Arne Skomsø stemte for et fellesforslag fra de tre partiene om å gå i dialog for å få en løsning.

– Min store bekymring er at forholdet til giver er dårlig, og at vi mister de 35 millionene. Jeg har tro på dialog, og tror det kan være mulig å komme fram til en løsning. Vi har to mål. Vi ønsker å bygge et produksjonskjøkken og vi ønsker å finne en løsning som alle kan akseptere, sier Per Vidar Kjølmoen.

Forslaget, som falt, lød slik:

«Formannskapet går inn for å bygge et produksjonskjøkken så tett integrert med helsehuset som mulig. Det settes umiddelbart ned en arbeidsgruppe for å jobbe fram plan for bygging av et slikt kjøkken. Arbeidsgruppa består av ordfører, varaordfører og gruppeledere for de to største opposisjonspartiene. En representant for Wenaasgruppen AS og Hent AS inviteres inn med i arbeidet. Målet er at arbeidsgruppa skal kunne legge fram ei skisse til løsning på kommunestyremøtet 27. september 2016.»

Ikke hastevedtak

Rådmannen ønsket i sin innstilling å gjøre hastevedtak etter kommunelovens paragraf 13.

– Hvis man skal gjøre endringer i helsehusplanene, da haster det, sier rådmann Oddbjørn Vassli.

Det var i formannskapet enighet om at kommunestyret må få debattere og behandle saka.

– Det er viktig å presisere at vi, som alle andre, vil ta en endelig avgjørelse i kommunestyret, etter grundig debatt i gruppa. Men jeg velger å gå for dette forslaget i dag, sier Lars Olav Hustad.

– Ikke hans forslag

Ordfører Lars Olav Hustad brakte følgende informasjon fra Lars Wenaas i møtet:

– Årsaka til at Wenaasgruppen vurderer å trekke gaven er at de mener prisen på det produksjonskjøkkenet inni helsehuset som ble lagt fram i februar ikke var konkurransedyktig. Wenaasgruppen mener kommunestyret har fattet vedtak på feil grunnlag, og de vurderer å trekke seg fordi de mener forarbeidet ikke har vært godt nok.

Videre vil Wenaas, ifølge ordføreren, presisere at det ikke var han som foreslo kok-server i helsehuset, og at han ikke forsøkte å komme med føringer.

– Det var ordføreren som kom med det forslaget, sier Hustad.

I februar stemte kommunestyret for å bygge produksjonskjøkken på nabotomta

Byggingen i gang. Helsehuset hadde byggestart 1. september og skal ha tett tak til påske. Skisse: Nordic Office of Architecture. Foto: Nordic Office of Architecture.