Rådmennene i ROR hadde onsdag et arbeidsmøte, der blant annet matforsyning var et tema.

– Styret i ROR vedtok høsten 2015 at det skulle gjøres et arbeid for å utrede interessen for et interkommunalt samarbeid om kjøkkenløsninger, etter initiativ fra Rauma kommune. Den utredningen er ferdigstilt, og blir lagt fram for styret. Så er det opp til politikerne hva som gjøres videre med saken, sier Britt Rakvåg Roald, daglig leder i ROR.

Hun bekrefter likevel at interessen for å gå videre med felles interkommunal løsning innen kjøkken er liten hos rådmennene.

– Derimot er det interesse for å gjøre en uformell henvendelse til helseforetaket og starte en dialog om eventuelt å kjøpe tjenester fra produksjonskjøkken på Hjelset. Det er ikke alle kommunene som har interesse for dette, men mange nok til at man ønsker å innlede en dialog, sier hun.

Det nye sykehuset på Hjelset er planlagt med et moderne produksjonskjøkken, og skal lage mat etter kok-kjøl prinsippet.

Har kartlagt

Torsdag i forrige uke var deltakere fra ROR samlet på Åndalsnes for en workshop å diskutere framtidig matforsyning til institusjoner.

Astero har, på vegne av kommunen, foretatt uredelsen om hva de andre ROR-kommunene tenker om å eventuelt kjøpe produksjonskjøkken-tjenester i et interkommunalt samarbeid.

De sendte før sommeren ut en spørreundersøkelse til de åtte ROR-kommunene for å kartlegge hvordan de i dag organiserer kjøkkendriften til institusjoner, og om de kan være interessert i å vurdere et tilbud fra Rauma kommune.

Tre kommuner har ikke svart på henvendelsen i det hele tatt, Aukra svarer at dette er uinteressant for dem, mens Vestnes sier det må opp til politisk behandling.

– Undersøkelsen kom nok på et uheldig tidspunkt der kommunene var svært opptatt av kommunereformen, sier Svetlana Rotaru i Astero.

Hun presenterte funnene sine under workshopen.

Molde og Nesset ga i spørreundersøkelsen derimot inntrykk av at de vil vurdere et tilbud som kan tilby god kvalitet. I de to kommunene, samt i Rauma er det stort sett kok-server som praktiseres i dag.

– Det vil bli mer lønnsomt å drive produksjonskjøkkenet som er vedtatt at skal bygges i Rauma, dersom man kan lage større volum og levere til flere, sier hun.

Politikerne avgjør

Det er politikerne som avgjør om det skal jobbes videre med saken, men rådmann Oddbjørn Vassli sier til Åndalsnes Avis at det er liten interesse blant de andre rådmennene for et slikt samarbeid.

– Bare to kommuner har gitt tilbakemelding om at de vil vurdere ett tilbud fra produksjonskjøkken, og etter workshopen er mitt inntrykk at det ikke er stor interesse for et slik interkommunalt kjøkken, sier rådmann Oddbjørn Vassli.

Å kjøpe tjenester fra produkjsonskjøkken i forbindelse med Helse Møre og Romdal sitt nye sjukehus på Hjelset, er det derimot større interesse for.

– Helseforetaket er interesserte i å bli matleverenadør også for kommunene, og mitt inntrykk er at de fleste som deltok på workshopen ønsker en dialog med helseforetaket videre, sier han.

Han ser ikke bort fra at prosjektet med interkommunalt kjøkken i Rauma blir skrinlagt på neste ROR-møte, grunnet manglende interesse.