Rådmannen kom fredag ettermiddag med sitt saksframlegg til formannskapet mandag. Han skal legge fram en utredning over hva Wenaas-avtalen vil bety, dersom politikerne velger å si ja til den.

Rådmannen råder formannskapet til å ikke bygge kjøkken for kok-server i helsehuset, slik avtalen med Wenaas krever. Han råder dem også til å la være å bygge kjøkken på nabotomta.

Han har følgende innstilling til formannskapet:

  1. Prinsippet om kok-kjøl opprettholdes for matforsyning i hele helse og omsorgstjenesten i kommunen.

  2. Vedtaket om parallell bygging av et produksjonskjøkken kok-kjøl ved helsehuset avlyses. Alternativene om å fortsette driften av kjøkkenet ved Rauma sjukeheim eller eksternt kjøp av kok-kjøl middager utredes.

  3. Rådmannen antyder at en gruppe av folkevalgte tar videre dialog med Wenaasgruppen for om mulig fortsatt å sikre et gaveelement fra selskapet i tråd med forutsetningene i intensasjonsavtalen.

  4. Vedtaket i formannskapet er gjort endelig etter kommunelovens § 13 av hensyn til å redusere kommunens kostnader med en utsatt avklaring i forhold til den allerede oppstartede byggeprosessen.

Tre hovedalternativ

Etter at den nye Wenaas-avtalen kom på bordet har administrasjonen arbeidet med å utrede bygningsmessige, faglige og økonomiske konsekvenser av den framforhandlede nye kjøkkenløsningen.

- Det sier seg vel egnetlig selv at Rauma kommune ikke kan bygge et produksjonskjøkken inne i helsehuset basert på kok-server med et volum på 800-900 enheter pr. uke for deretter parallelt å bygge et kjøkken basert på kok-kjøl ved siden av Helsehuset med tilsvarende volum, skriver rådmannen i sin redegjørelse.

Etter rådmannens syn er det tre hovedalternativer å velge mellom.

1. Godkjenne Wenaas-avtalen og bygge kjøkken for kok-server i huset. Videre utrede behovet for kok-kjøl til hjemmeboende.

2. Opprettholde kommunestyrets vedtak om produksjonskjøkken på nabotomta, og godkjenne avtalen med Wenaas med unntak av punkt om kjøkken.

3. Ikke bygge noen av de to kjøkkenene, men se på mulighetene for å ruste opp kjøkken i Isfjorden eller kjøpe kok-kjøl fra Hjelset for å dekke det samlede behovet for middager. Videre dialog med Wenaasgruppen om gave.

- For sent

- Problemet med alternativ 1 er at det kommer inn alt for sent og medfører økte kostnader og forsinkelser for helsehuset. De investeringene som gjøres for å få til et kok-server for beboerne på helsehuset er nesten i samme størrelsesorden som å etablere et produksjonskjøkken i helsehuset basert på kok-kjøl som skulle dekke hele Raumas behov for middag i helse og omsorgstjenesten – slik som dette tidligere er utredet. Det andre forholdet er det urimelig og etisk problematiske som ligger i at gavene fra Wenaasgruppen tillegges et nytt krav som ikke var med i opprinnelig avtale, skriver rådmannen.

Han råder til at kok-kjøl blir opprettholdt for hele helse- og omsorgstjenesten.

- Det gir best driftsøkonomi og størst fleksibilitet for brukerne både når det gjelder menyvalg og tidspunkt for måltidet, sier han.

Men rådmannen synes ikke det er en god ide å gå videre med planen fra februar, om å bygge kjøkken på nabotomta.

Det er nå klart at det er liten stemning for å gå videre med ideen om interkommunalt produksjonskjøkken lokalisert på Åndalsnes

- Hvis en velger kok-kjøl som prinsipp er trolig et ukentlig produksjonsvolum på 1700 enheter alt for lite for å få en kostnadseffektiv drift. En må derfor se på reduserte investeringskostnader ved å vurdere opprustning av eksisterende kjøkken ved Rauma sjukeheim, eller undersøke nærmere muligheter og pris ved å kjøpe kok-kjøl middager fra sjukehuset på Hjelset, sier han.

På forrige kommunestyre ville ikke politkerne behandle saken, da flere mente de hadde for lite informasjon.