Lørdag skulle damelaget i Isfjorden ha spilt håndballkamp mot Langevåg. Den ble avlyst i siste liten.

- Nå er det tredje gang på tre heimekamper at dette skjer. Det er veldig demotivernede, sier Marita Merlid.

Det vil si: den ene av de tre kampene ble ikke avlyst, men flyttet.

Sammen med Sissel Kamsvåg og trener Tor Erling Vik beklager hun på det sterkeste, særlig overfor publikum. Flere ganger hender det at folk kommer bomtur, fordi det er vanskelig å nå ut til alle med informasjon om at kampen er avlyst, på en eller to dagers varsel.

- Hvorfor skjer dette?

- Historien vi får servert er ofte at motstanderen ikke klarer å stille lag av diverse årsaker. Men når vi vet at en klubb har tre sekstenårslag og to damelag, så har jeg vanskelig for å godta denne forklaringa.

En følelse av bløff

- Neste forklaring er gjerne at det dreier seg om sjukdom. Da får jeg gjerne høre at legeattester kan skaffes dersom vi forlanger det. Jeg kan ikke bevise noe, men jeg blir ikke kvitt følelsen av at enkelte bløffer. Man leser jo litt mellom linjene etter såpass mange år i gamet, sier Vik.

- En gang til: Hvorfor skjer dette?

- Jeg tror enkelte lag er taktiske. Enten ser de at vi er et topplag og regner ikke med å vinne likevel. Da er det - av forskjellige årsaker - kanskje fristende å bare betale bota i stedet for å reise langt til Isfjorden.

- Eller; motstanderen er sjøl et topplag, med mål om opprykk, men har problem med å toppe laget til den aktuelle datoen. Sist vi spilte en flyttet kamp stilte motstanderen med mange tidligere andredivisjonsspillere.

- Dere vil heller spille enn å vinne på walk over?

- Ja, absolutt. Alle gleder seg til kamp, både av spillere og publikum. Vi legger opp både vakter og turnus på jobb ut fra teminlista for kamper, sier Kamsvåg.

Vanskelig for dommere også

- Egentlig skal kamper avlyses eller flyttes minst 10 dager i forkant. Da er det greit. Men når de sier fra to dager før er det irriterende. Jeg vet om et lag i Trøndelag som rykket opp til andredivisjon, fordi laget vant alle heimekampene sine uten å spille en eneste en av dem. Dette var et lag som lå et stykke unna de andre i serien, geografisk.

Terminlista er klar tidlig på høsten. Vi har til og med møte med alle lagene, som da har sjans til å endre på datoer som passer dårlig. Flere av våre spillere er også trenere for aldersbestemte lag. Også av den grunn er det ikke alltid bare, bare å flytte på kamper.

- En tredje part som får utfordringer med å få kabalen til å gå opp er dommerne. Det er mange som blir berørt, sier Vik.

- Er ikke bota for å ikke møte opp stor nok?

- Den er på 10.000 kroner for seniorlag, pluss at vi kan kreve tapte billettinntekter. For vår klubb betyr hvertfall 10.000 kroner mye fra eller til.

- Kommer dere til å kreve tapte billettinntekter?

- Det skal vi ta opp på styremøte.