– Det var veldig deilig. Jeg hadde veldig lyst på dette tredje gullet. Jeg var spent foran løpet på grunn av de spesielle forholdene. Det føltes ikke som jeg rykket direkte ifra, men at jeg bare løp jevnt ifra, sa Grøvdal til NRK.

Det ble løpt ni kilometer i en tøff løype under gjørmete forhold som passet 33-åringen fra Isfjorden perfekt. Etter et snaut kvarter løping fikk hun en luke til konkurrentene og så seg aldri tilbake.

– Det er vanskelig å finne ut hvilken fart man skulle holde i denne gjørma. Jeg hadde veldig fokus på det og følte at jeg hadde god kontroll på konkurrentene og det var deilig, sa hun.

Halvveis var avstanden blitt til seks sekunder for 33-åringen fra Isfjorden. På den neste runden var det blitt nesten 20 sekunder ned til den britiske løperen. Italienske Nadia Battocletti hadde tatt seg opp til sølvplass, men ble slått med 45 sekunder av den norske løperen. Britiske Abbie Donnely tok bronsen, 1.02 minutter bak.

Maktdemonstrasjon

– Dette er en norsk maktdemonstrasjon. Se på det steget. Det er så bra framdrift, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith underveis i løpet.

Den norske løperveteranen har to gull, ett sølv og fire bronse fra tidligere EM.

Maria Wågan tok 18.-plassen, slått med 2.42 av Grøvdal.

Lagbronse i guttas U23

På mennenes U23-løp over sju kilometer overrasket Moa Abdounnachat Bollerød med å ta 4.-plassen. Han var 14 sekunder bak den britiske vinneren Will Barnicoat.

– Det var sjukt. Jeg hadde ikke forventet dette. Jeg har følt meg syk i to dager nå. Jeg våknet i natt med feber, sa Bollerød til NRK.

Sølvet tok franske Valentin Bresc, mens bronsen gikk til Matthew Stonier. Han var fem sekunder foran nordmannen.

Det norske laget tok bronsen i den innlagte lagkonkurransen sammen med Vebjørn Hovdejord (13) og Ibrahim Burås (25).

I kvinnenes U23-klasse ble Ina Halle Haugen nummer 12. Hun var 2.06 bak den britiske vinneren Megan Keith, som var i en klasse for seg og vant med nærmere ett og et halvt minutt foran den finske duoen lona Mononen og Nathalie Blomqvist.