– Det er ikke like lett å satse som jente. Vi får rett og slett ikke de samme mulighetene som guttene, selv om det samme arbeidet blir lagt ned, forteller Mia Merlid som spiller på Molde FKs kvinnelag.

Merlid og Guro Dahle er akkurat ferdig med dagens trening. Jentene har flere eksempler på tilbud som gutter på deres alder får, som ikke er tilgjengelig for jentene. Det er tydelig at dette er en sak som engasjerer, ikke bare jentene, men de fleste i og rundt kvinnefotballen i Molde.

Den tredje raumavbæringen på laget, isekaptein Julie Roald Eide, sier det er veldig positivt at jentefotballen har fått større oppmerksomhet.

– Derfor synes jeg at det er fint at laget og prestasjonene settes mer i fokus og omtales i media. Det synes jeg vi fortjener etter den jobben vi legger ned, både oss jentene på laget og de rundt oss, sier Eide.

Trener for MFK sitt kvinnelag, Jørund Svensli, synes det er positivt at temaet blir tatt opp.

– I utgangspunktet er det positivt, men det blir for mye fokus på detaljer, istedenfor å tenke det store bildet. Jenter og gutter bør få de samme muligheter, men jeg er opptatt av at vi skal gjøre en god jobb og håper vi får betalt for det etterhvert. Vi må ikke glemme at det har skjedd mye de siste årene.

Ønsker respekt

På hvilke endringer som bør gjøres er Svensli klar. Han håper at kvinnefotballen får mer respekt og at folk får forståelse for at dette er viktig for mange. Han skal inn i en ny rolle fra 1. januar, hvor han skal fokusere på å utvikle jentefotballen gjennom et prosjekt som skal gi jenter utvidede muligheter.

– Det er helt klart en usunn skeivfordeling. Det vil sannsynligvis aldri bli likt på grunn av hvor mye penger som genereres. Grunnen til de store forskjellene hos jente- og guttespillere på samme alder er fordi guttene ligger under Aker og toppfotballen, som forvalter flere millioner hvert år. Jentene ligger under breddeavdelinga til Molde FK sammen med 50-60 andre lag hvor budsjettet er betydelig mindre. Jeg skjønner godt at det kan oppleves som urettferdig for jentene når de ser hvilket tilbud guttene får, og gapet har nok blitt for stort. Samtidig ønsker jeg at vi skal ha fokus på oss selv og stå på videre, forteller treneren.

Surfer på medgangsbølge

Når det kommer til det rent sportslige, surfer Molde FK sitt kvinnelag fortiden på en enorm medgangsbølge. Nå senest ble det en sterk 6-0-seier mot Orkanger fra Trøndelag. Med tre jenter fra Rauma på laget, leder de 2. divisjon med hele sju poeng. Mia Merlid og Guro Dahle går begge på toppidrettslinja ved Molde videregående skole, mens Julie Roald Eide nylig har påbegynt studier i Trondheim, men skal fullføre sesongen for MFK.

– Vi satte oss et mål før sesongen og det var å vinne serien. Gjør vi det, får vi muligheten til å spille kvalifisering om opprykket. Vi har trent godt hele sesongen og er en god gjeng, med et fantastisk trenerteam i ryggen. Jeg tror det er nøkkelen bak suksessen vi har hatt i år, forteller Merlid fra Isfjorden.

MFK sitt kvinnelag består av veldig mange unge spillere. Ifølge Merlid byr ikke dette på for mange problemer.

– Vår styrke er å spille ballen langs bakken. Samtidig er vi godt trent og strukturerte, med fantastiske goalgettere på topp.

Naturlig steg

Mens Merlid har vært i klubben en stund, meldte Guro Dahle overgang før denne sesongen.

– For meg var dette et naturlig steg videre. Det er større konkurranse på treningsfeltet og jeg ønsket en ny utfordring. Det er selvfølgelig spennende med 2. divisjonsspill og jeg føler jeg merker utvikling allerede. Vi har et stort og flott team rundt oss og blir matchet av gode spillere på treningsfeltet, sier Dahle.

I løpet av de siste årene har en god del jenter fra Rauma spilt på MFK sitt kvinnelag. Svensli skryter av arbeidet som blir gjort for jentefotballen i Rauma.

– Det er et formidabelt arbeid som blir lagt ned, som gir resultater. Det har kommet flere enkeltspillere hit som tydelig har gått en god skole med flinke trenere. Det virker å være mange som gjør mye rett i Rauma. De som kommer hit er ofte typer. Det er selvfølgelig veldig individuelt, men jentene fra Rauma har en råhet og en egenskap til å ta ansvar for egen utvikling. De setter seg i førersetet og jobber med det som kan bli bedre. Det imponerer meg.

Mia Merlid sluttet seg til MFK fra Langfjorden FK i slutten av 2015. Etter det har hun blitt fast inventar på førstelaget. I følge Svensli er dette på ingen måte tilfeldig.

– Mia har en indre drive og ønsker hele tiden å bli bedre. Hun gjør alt skikkelig og er aldri skadet. Det gir utvikling og det har gått fort opp og fram for henne. Jeg synes at for henne, og resten av jentene, så bør Toppserien være et naturlig mål for framtiden. Hun har en intensitet, aggressivitet og løpskapasiteten som passer bra til Toppserien, men det er viktig og ikke stresse med det.

Mia Merlid (til venstre) og de andre Rauma-jentene får skryt av treneren. Foto: Torvald Hjelden Sætrang
– Vi får rett og slett ikke de samme mulighetene som guttene, selv om det samme arbeidet blir lagt ned, sier Mia Merlid. Foto: Torvald Hjelden Sætrang
Guro Dahle meldte overgang til Molde før denne sesongen. Foto: Torvald Hjelden Sætrang