Isak S. Pedersen gikk inn til seier i sprint i islandsmesterskapet på torsdag, sju sekund foran nestemann. Fordi mamma, Agnes Helgadóttir, er islandsk, har også 20-åringen fra Vågstranda islandsk statsborgerskap. Dermed øyner han et håp om å komme inn på det islandske landslaget.

Ambisjoner om landslagsplass

– På det norske landslaget er det ekstremt høgt nivå, der man må man nærmest være Northug for å komme med. Målet mitt er å komme inn på det islandske landslaget og trene meg god der, og så kan jeg heller gruse de norske som islending, sier Pedersen og ler.

– Har du like gode forutsetninger for å bli god der?

– Først og fremst er langrenn en individuell idrett. Men jeg er jo også inne i en toårskontrakt med Henning skilag. Der er det ni utøvere som satser nå og nivået er i både Norges- og verdenstoppen. Hvis jeg får trent bra der ser jeg muligheten til å bli god, svarer vågstrendingen som flyttet til Steinkjer i høst. Før det pendlet han heim til Vågstranda hver helg, fra skigymnaset på Stranda.

Han sier han nå satser på ei langrennskarriere, men studerer også halvt på høgskolen.

Gull i sprint

Han er fornøyd med valget om å gå på blanke ski under torsdagens klassiske sprintkonkurranse.

– Det er et raskt føre, noe som passer meg bra. Bakkene var heller ikke så lange, så jeg tok sjansen på å stake meg opp dem.

Torsdag ettermiddag venter ny konkurranse, ti kilometer friteknikk, før det er 15 kilometer klassisk på lørdag.

- Jeg er jevngod i skøyting og klassisk. Sprint har nok vært en favoritt, men jeg har blitt bedre på lengre distanser. Målet mitt er å bli en god allrounder, sier han.

- Satses hardt

Mamma, Agnes Helgadóttir, sier langrenn ikke er noen nasjonalsport på Island, slikl det er i Norge, men at det er en raskt voksende idrett.

- Da jeg vokste opp der var det ingen som drev med det, men de siste 20 åra er det mange som har begynt med det. Det begynner å bli et bra nivå, og det satses hardt sier hun.

Isak sier han føler seg delvis islandsk. Der har han halve slekta si, og sjøl om han ikke snakker språket flytende, forstår han det meste og kan snakke greit med folk.