Det er Åndalsnes IF sin trener, Kim Hugo Nyheim, som forteller om statistikken.

– Surnadal er ekstremt gode på heimebane. Av de 39 siste heimekampene, over de fire-fem siste åra, har de vunnet 33.

– Hva tror du er grunnen til det?

– De er det laget som er lengst unna, og det er et fysisk sterkt lag. Og sånn som det var på lørdag, så spiller de på ei tung og våt grasbane. De fleste andre lag har kunstgras, svarer en godt fornøyd Nyheim.

Utliknet i siste liten

For lenge så det ut til at Surnadal skulle få fortsette den gode statistikken sin.

– Vi utliknet rett før slutt. Da ballen landet i mål, viste klokka mi 94.47, og da hadde dommeren lagt til fem minutt. Da var det vill glede blant våre spillere. Surnadal sine spillere gikk rett av banen. Jeg tror ikke de takket for kampen engang, – de var helt knekt. Det var en veldig fin opplevelse, forteller treneren.

Kampen endte 2-2, og for ÅIF var det Torkil Høgset og Erlend Hatlen Bale som satte målene. Det var målløst til pause.

Mye på spill for begge lag

Nyheim beskriver ÅIF-spillerne som veldig gira før denne bortekampen.

– Surnadal er nok litt fryktet på heimebane, men våre spillere var veldig i angrepsposisjon. De visste at om de vant ville de ta andreplassen på tabellen. Men det samme gjaldt for Surnadal, så begge var litt forsiktig i starten av kampen. Surnadal hadde kanskje initiativet i kampen, men vi skapte minst like mange sjanser som dem.

Oppsummerer så langt

Nyheim sier de før sesongen hadde som mål å bli blant de åtte beste på tabellen. Etter 14 spilte kamper, med 8 kamper igjen, konkluderer han med at det unge laget til ÅIF har vært jevnere enn han hadde trodd de skulle være.

– Vi har også hatt et veldig godt toppnivå, sier han og nevner solide seire mot Averøykameratene og Elnesvågen som eksempler.

– Det har vært en god utvikling i laget. Nå møter vi jo de andre lagene på nytt, og jeg ser at vi har utviklet oss siden sist. Mot Surnadal ble det 3–0 tap på Øran forrige gang, så jeg ser at vi er blitt mer rutinerte og solide. Jeg ser det litt på lagene vi møter også, at de har respekt for oss. ÅIF er også det laget som har scoret flest mål, legger han til.

– Hva blir viktig nå framover?

– Forskjellen fra i fjor høst, er at vi nå ikke har mistet spillere. Det opplevde vi i fjor, at folk flyttet vekk. Nå har vi tvert imot fått et par spillere som har flyttet heim etter førstegangstjeneste og skolegang. Så det blir å fortsette det gode arbeidet på trening, – jeg tror aldri det har vært så høgt nivå på trening før.

Kan de kjempe i toppen?

Nyheim har tro på at laget kommer til å høste poeng også utover høsten.

– Men det blir artig å se om vi greier å utvikle spillet våres, sier han og konstaterer at laget har blitt så godt, at han sjøl ikke lenger trenger å hoppe inn som spiller.

– Nå er de blitt så gode at jeg er blitt for dårlig. Og det er bra. Noen av våre beste spillere er ikke mer enn 16 og 17 år gamle, legger han til.

Han vet at ÅIF kommer til å møte gode lag utover høsten, og konkluderer forsiktig med at en plass blant de seks beste, er noe de må være fornøyd med ved sesongslutt i oktober.

– Men er vi på vårt beste ut sesongen, kan vi kjempe helt i toppen. Kanskje Sunndal er hakket bedre enn oss, men vi har ennå ikke møtt et lag som har utspilt oss, avslutter han.