– Det er bare en gang jeg ikke fikk stemt, sier Marit Brude og smiler bredt der hun sitter i godstolen hjemme i stua på Verma.

Å stemme er viktig for henne, og det har det vært helt siden hun fikk stemmerett, 18 år gammel.

– Jeg husker godt første gangen jeg stemte. Det var på Åndalsnes et sted. Jeg visst godt hva jeg skulle stemme og puttet derfor bare valgkortet rett ned i konvolutten der jeg sto. Men jeg skulle visst gå inn i et avlukke, ler hun.

Men hemmelig valg har aldri vært noe poeng for Marit. Hun legger ikke skjul på at hun nå stemmer Senterpartiet, etter noen år som KrF -velger.

– Jeg stemte kristelig i starten, men da de kom hit på Verma og tok kollekt i kirka for et sangkor på Åndalsnes, sluttet jeg å stemme på dem. Jeg syntes det var frekt å be om penger her for å hjelpe et kor på Åndalsnes med øvingslokaler, forteller Marit.

Hun er født og oppvokst på Verma; på gården Slettahjelden tvers over dalen fra der hun bor i dag.

– Men det er lenge siden jeg solgte den. Nå bor jeg greit her på omsorgsboligen på Bergly, med flott utsikt rett på heimplassen min, smiler hun. Hvert valgår har Marit klart å komme seg til et valglokale for å avgi sin stemme. Men i år måtte hun søke hjelp.

– Jeg har jo gåstolen, men det er vanskelig å komme seg ut av bygda, innrømmer hun og forteller at hun får hjelp til det hun trenger- også en kjøretur – hvis hun ønsker å få luftet seg litt.

Marit er ikke den eneste i kommunen som har fått et slikt tilbud om hjemmestemming. Alle som har problemer med å komme seg til stemmelokalene på egen hånd, kan søke om å forhåndstemming på denne måten. Liv Jorun Horgheim som har kommet til Marit med stemmeurnen, kan fortelle at de har vært på farten rundt i kommunen noen dager nå.

– Mandag var vi på nordsida med to ambulerende hjemmestemminger. Institusjonene i kommunen har tilsvarende tilbud, og da besøkte vi også Veøy omsorgssenter og Rauma Sjukeheim med stemmeurnen. Alle som jobber, bor eller gjester institusjonen, kan forhåndstemme da, forteller hun Tirsdag var de på Åndalsnes sjukeheim og Volls omsorgssenter. Turen til Verma er årets siste valgtur.

– Marit er den eneste her i dalen som ønsket å stemme hjemme. Men det er bare hyggelig å ta slike turer hjem til folk. Viktig at alle får anledning til å stemme, avslutter hun.