Da Rauma elv ble rotenonbehandlet i 1993 ble det oppdaget et utløp av grunnvann fra en av evjene på Alnes; den midterste. Dette ble ifølge Vidar Skiri oppdaget først etter at rotenonbehandlinga ble gjennomført.

– Dette viser hvor viktig det er med skikkelige befaringer og god lokalkunnskap, sier Skiri som mener befaring sein haust eller til og med vinter er det geniale med tanke på å oppdage grunnvannskilder.

– Grunnvann eller oppkommevann fryser ikke. Derfor er de lettest å oppdage etter at frosten er kommet.

Ekstra oppmerksomhet

Han sier at blant annet denne rapporten vil danne grunnlagsmateriale for den rotenonbehandlinga som skal gjennomføres i slutten av august.

– Men vil dette med grunnvannskilder bli viet ekstra oppmerksomhet?

– Å eliminere eventuelle grunnvannskilder vil bli et eget delprosjekt i behandlingen av Rauma elv.

– På hvilken måte?

– Behandling over lengre tid, kan være en metode. Fisken må stresses – ikke få fred og ro, sier Skiri.

Store reservoar

En annen metode er å dusje elvebreddene med rotenonblanding i områder man vet det er oppkommer.

I lengre tid er det kjent at det fra Kråkenesvatna oppe på Børaområdet renner vann ned i Rauma elv. Det vil si at vannet renner rett inn i fjellet under Mannen. For å finne ut hvor det kom ut i Rauma ble det gjort forsøk med et sporingsstoff; men uten å finne fram til eksakt utløp. Mest sannsynlig er det store ansamlinger av vann inne i fjellet. Derfor blir sporingsstoffet så utblandet at de ikke finner ut hvor det kommer ut i dagen – eller i Rauma elv.

Ikke mulig

Tanken var at man kunne benytte seg av rotenon for å eliminere også denne kilden til eventuell mulig resmitting.

– Ligger det en fare i at fisk fra Rauma kan vandre inn i kilder som dette?

– Det er det liten; veldig liten sjanse for. Fisken søker til områder med lys; ikke til eventuelle mørke under jorda. Uansett ville den ikke ha oppholdt seg over et lengre tidsrom. Og nettopp derfor er det viktig at vi bruker tid på behandlingsprosessen, sier Skiri.

Han legger til at snart vil grunneiere tilknyttet blant annet Rauma bli tilsendt en forespørsel om å komme med tips og informasjon blant annet om grunnvannskilder.

– Det er gjerne grunneiere som vet best – som vet hvor eventuelle grunnvannskilder er. Derfor er det viktig at de som skal organisere behandlingen av Rauma og andre vassdrag blir gjort kjent med alle lokale forhold, slår elveeierlagsformannen fast.