SOLBJØRG Aarø tok på seg kjole da hun stemte under stortingsvalget sist mandag. Hun har alltid gjort det fordi hun opplever det som høgtidelig og ærefullt å få lov til å være med å stemme. I hennes øyne er det en høgtidsdag. Vi heiser flagget og priser at vi har denne muligheten i kanskje verdens mest demokratiske samfunn.

MEN HVER fjerde velger benyttet seg ikke av muligheten sist mandag. Hver fjerde velger valgte å la det være. De er komfortable i gruppa som sofavelgere og gir egentlig blanke blaffen i hvordan vi skal ha det her i landet i de fire neste åra. De gidder i alle fall ikke å ta turen til valglokalene.

JEG IRRITERER meg i grunnen mer og mer over denne velgergruppa. Hvert andre år lar de altså være å si sin mening, men flokker seg gjerne sammen mellom de offisielle valgene til kommune-, fylkes- og stortingsvalg. De finnes gjerne på puben, på en benk utenfor butikken eller på et gatehjørne og her råder de grunnen. Det er her vi får høre om hva som skulle ha vært gjort, alt som er galt og ikke minst hvor idiotiske politikere er.

HER FLORERER meninger om kriminelle utlendinger, om alle som henter lønna si på Nav og om hvordan det er mulig å snyte på skatten. Det legges ut meldinger på sosiale medier, selvfølgelig uten navn, og det hamres også gjerne løs med en total forakt for politikere og den jobben de gjør på vegne av oss alle. Dette er rett og slett en merkelig gruppering av folket.NÅ, LIKE etter valget, burde vi heller gi en honnør til våre politikere og alle de som har engasjert har jobbet frivillig for at de personene de tror på, skal komme i posisjon til å diskutere og gjøre valg på vegne av oss. Vi bør applaudere for de som har valgt å ville bruke tid på å gjøre noe ekstra for både lokalsamfunn og verdenssamfunn.

JEG FRISTES til å si at de som ikke har giddet å bruke sin stemme, nå bør klappe igjen og holde kjeft. De har ingen legitim rett til å kritisere dem som utøver kunsten med å diskutere, mekle og finne kompromisser. De har heller ingen rett til å håne dem som bruker både arbeidstid og fritid til å jobbe for det de tror på og de de mener skal gi oss et best mulig samfunn.

DET ER nøyaktig to år til neste valg. Vi lever trolig i verdens mest demokratiske land og har demokratiske rettigheter som svært mange rundt om i verden vil misunne oss. Hvilke skoler og hvilke veger skal vi ha? Skal tannlegen være gratis og burde grensa for førerkort være 16 år? Bør vi få bygge der vi vil, eller er det viktig med uberørte områder? Skal vi spise norske eller utenlandske epler og er det riktig at pappa får permisjon? Skal vi ha tunnel eller bru?

DET ER dette som er politikk og det er politiske valg som bestemmer retningen. Den som bare sitter i sofaen, burde rett og slett holde kjeft.

Stein Siemredaksjonssjef