Onsdag skal politikerne i planutvalget ta stilling til Norsk Tindesenter sin søknad om å få ta betalt for at folk bruker Romsdalsstigen. Rådmannen har under tvil kommet fram til at det er greit å ta betalt, og har innstilt på dette.

- Vi registrerer derfor med stor forundring at Norsk Tindesenter hargjort helomvending rett etter åpning av anlegget. Foruten at viføler oss ført bak lyset er vi bekymret for uthulingen avallemannsretten i friluftsloven, skriver president Stein Tronstad og generalsekretær Johanna Solberg i uttalelsen.

Tre punkt

De registerer at rådmannen, under tvil, anbefaler at det kan kreves brukerbetaling.

De trekker fram tre punkter:

  • § 14 i friluftsloven gir ikke hjemmel for å avgiftsbeleggeskiløyper, stier e.l. Et norsk ord for via ferrata er «klatresti».Et via ferrata-anlegg er åpenbart et tiltak for å tilrettelegge forferdsel i naturen. Hvor er den prinsipielle forskjellen mellomdenne via ferrataen og andre stier i bratt terreng der det ertilrettelagt med trappetrinn, støttemurer, gelendertau ogkjettinger til håndstøtte? Det finnes mange eksempler på stier ibratt terreng som er utstyrt med tekniske innretninger forsikkerhetens skyld (Bukkelægeret for å ta ett eksempel). Vitillater oss å mene at via ferrata bare er mer av det samme.

  • Friluftsloven hjemler ikke kommersiell drift. Vi mener atTindesenterets drift av Romsdalsstigen har et klart kommersielttilsnitt.

  • Norsk Tindesenter argumenterer sin sak med at detkreves betaling i andre via ferrata-anlegg i Norge. Som vi harpåpekt tidligere, mener vi at denne innkrevingen av avgift i andreanlegg er ulovlig, da mange er satt opp uten foregåendebyggesaksbehandling og vurdering etter friluftslovens § 14 i derespektive kommuner. Således brukes andres ulovligheter somargument for å kreve brukerbetaling på Nesaksla.

Vært kritisk til andre anlegg

– Det mener vi er et angrep på og uthuling avallemannsretten. Vi så derfor positivt på at Via Ferrataen påNesaksla var et unntak fra dette med både byggesaksbehandling ogklare forsikringer om at brukere med eget utstyr som går påegenhånd ikke skulle bli avkrevd betaling, samt at den ikke villekomme i konflikt med eksisterende klatreruter. Vi så derfor ikkenoen grunn til å uttale oss underveis i planarbeidet da vi følteoss trygge på at de momentene vi har vært kritiske til i andreanlegg var godt ivaretatt på Nesaksla.

Nå håper de at planutvalget vil dele deres synspunkter og ikke endrer dagens ordning.

- Tindesenteret bør heller søke åetablere samme ordning som Via Ferrata Loen, der det er etablert enfrivillig betalingsordning for egenbruk av anlegget.