Mandag sendte Rauma-rådmann Toril Hovdenak epost til alle ansatte i kommunen der hun varsler at det må iverksettes tiltak raskt for å avgrense merforbruket, som hun karakteriserer som omfattende.

«Dersom utviklingen fortsetter i samme takt som i dag vil det dreie seg om nærmere 20 mill. ved årets slutt», skriver hun i brevet. Og: «Vi har allerede besluttet å innføre stillings- og ansettelsesstopp i hele kommunen.»

Tiltak for å spare penger vil i all hovedsak foregå i helse- og omsorgssektoren, men rådmannen utelukker ikke at det vil merkes også i andre sektorer.

«Vi må også vurdere om det vil være nødvendig med tiltak på andre tjenesteområder», skriver hun.

I eposten til de ansatte forteller hun at hun har hatt møter mandag både med tillitsvalgte, som er motiverte for å bidra i arbeidet med å finne gode løsninger, og med Arbeidsmiljøutvalget.

«Jeg er opptatt av at vi ikke skal jakte på syndebukker i en slik situasjon, men erkjenne hvor vi står og jobbe sammen for å løse utfordringene som ligger foran oss. Jeg er overbevist om at vi skal komme i havn med arbeidet, men det vil kreve et godt samarbeid.»

Rådmannen ønsker mandag kveld ikke å kommentere saken overfor Åndalsnes Avis, men vil gjøre det tirsdag. Først vil hun orientere formannskapspolitikerne.

Ifølge Kostra hadde Rauma kommune i 2017 utgifter til helse- og omsorgstjenester på cirka 235 millioner kroner. Et merforbruk på 20 millioner er cirka 8,5 prosent av tjenesteområdet helse og omsorg.

Den totale driftsrammen for 2018 for Rauma kommune er på 454,3 millioner kroner.