I år er det 30 år siden Aud Nakken bestemte seg for at blomster skulle bli levebrødet. Få år etter startet hun også begravelsesbyrå.

– Hun startet i de gamle Buona Notte-lokalene i oktober 1987, og jeg husker jeg løp ned for å hjelpe til etter skolen. Interessen for blomsterbutikken delte jeg med mamma helt fra starten, og vi jobbet mange år sammen, forteller Monica Therese Nakken.

Da mora ble rammet av sjukdom, tok hun i 2006 over eierskapet, og drifta. Aud døde i 2010.

– Etter at mamma døde, ble jeg en bedre begravelsesagent. Nå vet jeg hvordan folk har det, sier Monica.

To i én

Hun har to fast ansatte i blomsterbutikken; Astrid Brudeseth og Therese Torkildsen. Sjøl bruker hun mest tid i begravelsesbyrået, der hun også har Turid Gjerde, som hun anser som uvurderlig. Det er også i begravelsesbyrået hun har mest inntekter.

– Det er felles regnskap, men jeg vil si at omsetninga er fordelt omtrent på 40-60, sier hun.

Å drive butikk, er krevende, medgir hun.

– Men det gir også så mye! Det å treffe folk er viktig for meg.

– Hva betyr butikken og begravelsesbyrået for folk i Rauma, tror du?

– Pappa sa det så godt: «Tenk at vi har hjulpet over 1.000 familier.» Jeg føler vi betyr mye. Og så har vi hatt en del faste kunder i butikken. For eksempel mannen som kom innom hver lørdag for å kjøpe ei rose til kona. Hver lørdag! Det ble slik at hvis jeg holdt på å gå tom, holdt jeg av til han kom. Det er koselig, forteller Nakken.

Utfordringer og løsninger

– Men jeg er veldig stolt over at jeg har klart å holde butikken oppe.

– Hva er den største utfordringa?

– Det er på en måte det å holde den spennende. Det er viktig for meg å si at jeg ser på andre blomsterbutikker som en kollega. Sammen kjemper vi med dagligvarebutikkene om kundene. De må ha en grunn til å komme til oss. Derfor er kvalitet, og det at det skal være spennende å komme i butikken, et mål for meg.

Butikkdriveren sukker tungt over at utsikten fra butikken er svarte vinduer på begge sider av gågata, men applauderer Åndalsnes sitt nye sentrum.

Positivt bypreg

– Vi har fått bypreg, og det synes jeg er veldig positivt. Når det gjelder gjengangeren, parkering, skulle jeg gjerne hatt litt mer tilrettelagt parkering for min butikk, men for den daglige handelen på Åndalsnes er det ikke for få parkeringsplasser. Det handler mer om mentalitet, sier hun og legger til:

– Men vi har en jobb å gjøre. Vi må støtte lokal handel. Netthandelen er en trussel for mange som driver her.

– Ser du utviklingsmuligheter? Har du lyst til å vokse?

– Jeg tror ikke at jeg vil det. Det er ikke det at jeg er redd for å vokse, men jeg er redd for å ta på meg mer jobb enn jeg har. Jeg har en veldig tøff jobb. I begravelsesbyrået har vi også døgnvakt. Jeg går ingen steder uten vakttelefonen. Derfor er det viktig for meg å kunne reise bort til ferieleiligheta mi i Tyrkia, og puste ut innimellom. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har ansatte og familie rundt meg som gjør det mulig.

Koselig kveld på Spiret

– Og på onsdag er det feiring. Fortell!

– Jeg har rett og slett lyst til å invitere alle mine kunder til en koselig kveld på Spiret. Anne Kine (Opstad Pettersson red anm.) er en merittert blomsterdekoratør som driver både Molde blomster og Fræna blomster. Hun er fjorårets norgesmester i blomsterdekor og kommer hit for å holde blomstershow. Et show der hun viser hvordan man kan lage buketter og dekorasjoner. Og så blir det selvfølgelig kaffe og kake på butikken hele dagen. Jeg håper det kommer mange!

Holder blomstershow: Anne Kine Opstad Pettersson. Foto: Privat
Auds blomster og gaver: – Jeg kunne ønske mamma fikk oppleve dette! Sier Monica Therese Nakken. Det var mamma, Aud, som startet bedriften for 30 år siden. Foto: Privat