MYE ER SAGT OG SKREVET om den indre bykjernen på Åndalsnes. I 2012 skrev innehavere av forretninger i den nevnte bykjernen «vi ønsker oss et sentrum fylt med butikker, kafeer og folkeliv. Dette er ikke forenlig med en utvidelse av senteret på Øran». Og videre «Vi trenger forutsigbarhet! Vedta en kommuneplan som gagner dagens sentrum!».

TIRSDAG vedtok formannskapet ei sentrumsplan som gir forutsigbarhet. Som betyr at politikerne ønsker å bruke 60 millioner kroner på å videreutvikle sentrum. Det endelige vedtaket viser at de, vi har valgt til å utøve lokalstyre, bryr seg om bykjernen. For øvrig har de samme politikerne sagt at de vil ha sentrumsdefinisjonen til også å gjelde Øran. De har med andre ord tro på at sentrum (bykjernen pluss Øran) har livets rett; de har ikke lyttet til de av ekspertene som mener at det ikke er forenlig med positiv utvikling av sentrum, begge steder.

DA GÅGATA ble etablert var det de som ristet oppgitt på hodet; det ville bety «den sanne død» for butikker i den bilfrie gata. Så langt meg bekjent har ikke butikkbildet i gågata endret seg mye av den grunn. Det har også vært grunn til å merke seg at flere innehavere i bykjernen de seinere åra vært uttrykt at de klarer seg bra, at de driver med overskudd.

NÅ HAR POLITIKERNE valgt å ikke lytte til foredragsholderen på Raumakonferansen, by- og sentrumsutvikler Odd Midtskog, som mente at «for å få folk til å handle i sentrum, må det parkeringsplasser til – ikke grønne trær». For å nyansere bildet så handler det ikke her om at de som besøker bykjernen på Åndalsnes må gå så veldig langt. Jeg tror de fleste som parkerer på Moa ved Ålesund eller på Storsenteret i Molde går omtrent like langt (kanskje også lengre) for å handle og bære handlenettene sine, som de som velger å handle i bykjernen på Åndalsnes.

UNDERTEGNEDE har fått så hatten har passet flere ganger opp gjennom åra. Alt fra «Opp av ubåten, herr redaktør» til SMS-er som i verste fall har vært truende. Til å bli beskyldt for å ikke være en samfunnsaktør, blant annet fra politisk hold. Det skal jeg tåle, i alle fall så lenge tonen i det skrevne og muntlige som sies er innenfor saklighetens nivå. Jeg vil understreke at min enighet med formannskapet i denne saka, om å utvikle bykjernen på Åndalsnes, ikke har sammenheng med tidligere kraftig skyts. Jeg vil helt sikkert både være uenig – og enig – med politikerne og andre også i framtida. Vi skal være en kritisk samfunnsaktør også i fortsettelsen.

NOEN ER BEKYMRET over at underskriftslister og andre ytringer ikke blir tatt hensyn til. Jeg tror politikerne lytter og tar med seg innspill før avgjørelser skal fattes. De vet at de er politikere fordi vi har gitt dem ei stemme. Mitt klare inntrykk er at lokaldemokratiet fungerer, også i forbindelse med oppgraderingen som nå skal finne sted i sentrum.

OG JEG KAN IKKE DY MEG for å avslutte med Marit Nauste (Ap) sitt hjertesukk på det nevnte møtet: «Med den motstanden som det gis uttrykk for burde man kanskje ha brukt midlene, som er bevilget, andre steder i kommunen». Det kan fort bli oppfattet som «utakk er verdens lønn» når det har vært uttrykt såpass stor misnøye med deler av sentrumsplanene som det faktisk har vært gjort. Bykjernen skriker etter tiltak. Nå skal de tas. Det bør glede alle.

God helg!Lars Smisethjellredaktør