– Hans Skiris innsats både i etableringen av vaktbua og som en utstrakt arm når det gjelder Molde og Romsdal Havns virksomhet på Åndalsnes, er formidabel, sa styreleder Ottar J. Aare i det interkommunale havneselskapet i forbindelse med seremonien.

For det er Hans Skiri, medlem i havnestyret og overingeniør i Rauma kommune, som har stått for regien i etableringa av ny vaktbu ved Natokaia på Åndalsnes. Ideen hentet han fra kommunens arkitektkonkurranse i 2010 – arkitektkontoret Jägnefält Milton sitt forslag som er kalt "Skiftende By". Her var forskjellige byggverk reist på understellet av jernbanevogner, slik at byggene på den måten kunne flyttes rundt om i byen – derav Skiftende By.

Hans Skiri mente denne ideen kunne danne grunnlag for ei ny vaktbu for dem som "handler" cruisebåter som kommer til Åndalsnes. Han fikk styret i Molde og Romsdal Havn IKS med seg. Han fikk med seg sponsorer, skaffet til veie ei jernbanevogn. Etter hvert fikk understellet byggverk. I dag har cruisekaia vaktbu på jernbanespor. Kanskje vaktholdet går på skinner, til og med.

Oppholdsrom

Bygget er ferdig – bare litt utvendig "stafasje" gjenstår å montere. Styret i selskapet har fått seg et styrerom – de som tar seg av cruisebåtanløpene et oppholdsrom. I tillegg er det andre nødvendige fasiliteter som toalett og lagerrom, blant annet.

Og på toppen av byggverket er det anlagt en plattform; der turister og andre kan skaffe seg utsikt og nødvendig overhøyde ved fotografering – det være seg av fjord og fjell eller kai og by.

– Styret bevilget i utgangspunktet 70.000 kroner til formålet. Nå er nok den summen blitt overskredet en del, men vi er godt fornøyd med resultatet, sa havnedirektør Olav Akselvoll under åpningsseremonien onsdag formiddag.

Judith Merete Tangen, konsulent i Molde og Romsdal Havn IKS og den ansatte med lengst fartstid, sto for kuttingen av bandet.

Både bandkutter Tangen og byggeansvarlig Skiri fikk overrakt blomster for sin innsats.

Høytidelig åpning. Bandet i norske farger er nesten skåret av – vaktbrua som Molde og Romsdal Havn IKS har etablert ved Natokaia på Åndalsnes er snart høytidelig åpnet. På bildet fra venstre styremedlem og byggeleder Hans Skiri, konsulent Judith Merete Tangen, havnedirektør Olav Akselvoll og styreleder Ottar J. Aare.