I løpet av siste hele uka før påske arrangerte medlemmer i prosjektgruppa, som skal stå for planleggingen av seinsommerens rotenonbehandling i Rauma-vassdrag, møter med grunneiere og elveeiere i de involverte vassdragene. Mandag hadde de møte på Framhald der grunneiere tilknyttet Rauma elv og Istra var invitert. Tirsdag hadde de møte med grunneiere i Isfjorden. Onsdag var det møte i Måndalen. Torsdag var det Innfjorden som sto for tur.

– Litt informasjon ble delt ut på møtene. Men først og fremst er det vi som ønsker informasjon. Vi leter etter lokalkunnskap om sideelver, bekker og eventuelle grunnvannskilder eller tilsig fra stikkrenner og grøfter, sier prosjektleder Arne Sandodden.

Anveig Nordtug Wist i prosjektgruppa legger til at det kan være grunneiere som av en eller annen grunn ikke fikk invitasjon til møtene.

– De kan ta kontakt med meg direkte eller via e-post, sier Nordtug Wist som har e-postadresse anveig-nordtug.wist[AT]vetinst.no.

Detaljplanlegging

Planleggingen av rotenonbehandlinga har pågått i lengre tid. Nå er planleggerne kommet ned på et detaljnivå. På kart skal alle større og mindre tilsig av vann, merkes av. Det gjør at når behandlinga starter opp vil man vite eksakt hvor angrepene skal settes inn. Alle mulige «gjemmesteder» for bærere av lakseparasitten Gyrodactylus Salaris må behandles. En gjenlevende lakseyngel er i utgangspunktet en for mye; sjøl om en tilsvarende behandling skal gjennomføres også neste år.

Nordtug Wist sier at de også ønsker opplysninger om eventuelle beitedyr som har tilgang til vassdragene som skal behandles. Blant annet ønsker Veterinærinstituttet å holde melkekyr borte fra vann som inneholder rotenon.

Onsdag 28. august er i utgangspunktet utpekt som startdato for aksjonen. Etter planen skal det brukes tre dager på elvene Rauma og Istra.

Gode forhold

Etter et opphold på en dag; lørdag, er det 1. september klart for behandling av de lakseførende vassdragene i Isfjorden. 2. og 3. september er det Innfjordselva og Måna i Måndalen som står for tur.

– En forutsetning for at denne tidsplanen blir fulgt er at forholdene er tilfredsstillende, sier prosjektleder Sandodden.

Han sier at grunnen til at dette tidsrommet er valgt er at vannstanden normalt sett er forholdsvis liten og stabil på den tida av året. I tillegg har vannet høg temperatur.

Hundre mann

Rundt 50 personer vil delta i selve behandlinga av vassdragene. Men med ledelse, fiskeplukkere og labfolk, vil det være så mange som 100 som deltar.

– Vi har vært så heldige å få til en avtale med Forsvaret om bruk av Setnesmoen militærleir. Det vil være basen vår under behandlinga, opplyser Asle Moen i prosjektgruppa.

I løpet av tidlig sommer vil det bli avholdt åpne folkemøter i forbindelse med aksjonen.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) er oppdragsgiver. Fylkesmannen er tiltakshaver. Veterinærinstituttet skal planlegge og lede behandlinga av vassdragene. Trond Haukebø er med i styringsgruppa. Det samme er Helge Dyrendal, Inger Mette Hokstad og Roar Sandodden.

I månedsskiftet april/mai skal de som står for planleggingen «gå vassdragene». De skal blant annet prøve ut forskjellige typer båter som skal benyttes under aksjonen.

– Da er det også viktig at vi har fått kjennskap til alle tilsig til de ulike vassdragene – at vi har fått plottet dem inn på kartet, poengterer Anveig Nordtug Wist som igjen oppfordrer grunneiere til å komme med innspill.