Åndalsnes Avis omtalte gruppen med damer som planla å bestige Kilimanjaro, tidligere i år.

28. mai i år: Disse damene har ei plan om å bestige Kilimanjaro sammen. Med seg som gaid har de Haavard Gjerdset. Bak fra venstre: Tone Stenerud, Marianne Grande. Solveig Skreden, Siv Karlsen, Anita Engebraaten, Inghild Eide Ottesen, May Kristin Sildnes, Inger Oddveig Kjøl, Wenche Larsen Ulvestad, Kristin Lien, Guri Remmem Nygård, Unni Rønning og Cecilie Bergum. Foran fra venstre: Janne Krohn, Marianne Aak, Elin Malones, Haavard Gjerdset, Torill Jørgensen og Berit Aas. Ikke til stede da bildet ble tatt: Siv Brandstadmoen og Randi Rovick. Foto: Ellinor Rørvik Lothe

Nå har damene nådd toppen, og alle som reiste fra Rauma klarte det.

- Det var ei i turfølget som ikke klarte det, men hun var ikke en av oss fra Rauma, forteller Stenerud.

Hun visste fra før at turen på langt nær er noen spøk, siden hun allerede har vært på toppen en gang tidligere.

- Jeg var mer sliten denne gangen enn sist gang. Hvorfor er vanskelig så si. Vi nådde toppen til veldig forskjellige tidspunkt. Alt fra tidlig om morgenen til ut på ettermiddagen.

- Med god hjelp?

- Håvard Gjerdset var med som guide på turen. Vi var 20 damer som startet mot toppen den siste natta. Og hele reisefølget bestod av i alt 100 personer. Det er bærere som har med oksygen, kjøkken, førstehjelpsutsyr og bærbart toalett. Det sier litt om hva som kreves.

- Du brukte ikke oksygen?

- Nei, det skal man ikke. Oksygen er bare til bruk i nødstilfeller. Men det går fryktelig sakte. Vi brukte 8,5 timer på 1100 høgdemeter den siste natta. Det er lite luft og beinkaldt. 10-12 minusgrader og vind.

- Hvorfor går man alltid siste etappe om natta?

- Fordi været er bedre, og lufta er klarere. Det er lettere å puste. Og så slipper man å se hvor langt det er oppover lia.

- Snart hjemme?

- Ja, vi lander på Vigra i morgen ettermiddag. Det skal bli godt å komme heim.

- To ganger på på Kilimanjaro. Det blir vel ikke flere nå?

- Du skal aldri si aldri. Vi har et meldem i familien, vår yngste datter ,som ikke har vært på toppen enda. Men det er ikke noen tur for unger dette, så vi skal i allefall vente litt, sier Stenerud.

Hovedbildet til saka er det samme som Stenerud postet på sin facebookprofil, ledsaget av følgende tekst:

Yes!! We're on top of the world!! Uhuru Peak igjen morgenen 26. sept via Rongai- ruta. Drittkaldt, vind, utmattende, haupine, kvalme, spy, langtnedikjellarentøffedamer!