Det er Norsk Fjellfestival og Den Norske Turistforeningen som står bak prisen som deles ut under festivalens festforestilling i Rauma Kulturhus lørdag 17. juli.

Juryen begrunner valget av Skjeldal, med at han representerer verdier og holdninger til friluftsliv og miljø, som Norsk Fjellfestival og DNT gjerne vil strekke seg mot.

I ei pressemelding pekes det også på at Skjeldal fronter en livsstil som gjør at også framtidige generasjoner vil ha glede av å kunne ferdes i norsk natur og villmark. Og at det er nær forbindelse mellom hans engasjement for klimabevissthet og bærekraft, og fjellfestivalens og DNT sine visjoner om det enkle frliuftsliv.

- Denne prisen er jo ei ære! Men lever jeg opp til den, til forsvaret av de enkle friluftsgleder? Jeg som stadig blir fristet til å ta ungene mine med på kafé? Jeg må passe godt på pulken jeg hat fått låne. Og så må jeg huske å bruke trillevogna når vi skal i barnehagen om morgenen. Da har jeg kanskje fortjent prisen likevel? Spør Skjeldal.

Skjeldal blir også å treffe under arrangementet Lønsj med to fjellgeiter, på Låven samme dag som prisutdelinga.

Tidligere prisvinnere er blant andre dronning Sonja, Arne Næss sr, Cecilie Skog og Olav Thon. Gudmund Skjeldal mottar årets utmerkelse under Norsk Fjellfestival i juli. Foto: Foto Christian Nerdrum / Friluftsmagasinet UTE