– Jeg har full forståelse for frustrasjonen innbyggerne i Måndalen har på grunn av at deres prosjekt ikke ble prioritert i denne omgang, sier rådgiver Jonas Solheim i Statens vegvesen.

Ingen igangsetting

27. februar i år deltok han på møte i Molde mellom Statens vegvesen, Måndalen veggruppe og ordfører Lars Olav Hustad.

– Vi var alle rundt bordet enige om at det er nødvendig med tiltak i Måndalen. Veggruppa og kommunen har jobbet godt for å få prosjektet prioritert, sier Solheim.

Dessverre nådde ikke dette prosjektet opp i konkurransen mellom mange andre prosjekt.

– Vi har ikke anledning til å starte planlegging på prosjekt som ikke er prioritert. Slik situasjonen er nå vil det ikke bli startet arbeid i Måndalen i denne handlingsplanen, som går fram til 2023. Det er mange punkt langs E136 som burde vært utbedret.

Planskisse

Under møtet i Molde la veggruppa fram en rekke forslag til tiltak. Gruppa har også, i etterkant av møtet, lagt fram et en tegning med forslag til løsning.

Vegvesenet skal nå vurdere om forslagene og skissa for å se om noen av tiltakene kan utføres uten det utløser krav om reguleringsplan. Dersom et slikt krav utløses er det ikke aktuelt da det ikke er midler til dette.

– Hva synes du om at aksjonsgruppa vurderer sivil ulydighet som å lenke seg fast?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Solheim.

(Saken fortsetter under kartet)

Se interaktivt kart over alle vegprosjekt i Romsdal:

Tre til fire måneder forsinket på E136

Skryter av veggruppa

Ordfører Lars Olav Hustad vil gjerne gi skryt til veggruppa fra Måndalen vel.

– Det er et flott engasjement som jeg som ordfører setter pris på. Jeg synes de har vært veldig konstruktive.

Han sier kommunen har stått på for å avhjelpe situasjonen, men at dette er statlig veg og ikke noe kommunen kan gjøre noe med direkte.

– Det er Måna bru og trafikkreduserende tiltak gjennom sentrum som er det mest prekære, og det har Rauma kommune alltid gitt tilbakemelding på i høringsuttalelser. Vi har dessverre ikke fått det på handlingsplanen til Statens vegvesen så langt.

Mange utfordringer

Hustad sier at det er mange utfordringer på E136.

– Det er ikke bare der vegen er forsømt, men alt kan ikke komme på en gang. Flere vegstrekninger er allerede utbedret, men det er mange strekk som gjenstår. Både Veblungsnes, Måndalen, Innfjorden og Hjelviktunnelen er bare noen av flere strekninger som burde vært utbedret. Men det er en hard kamp om midlene. Vi som kommune uttaler oss i høringene, og så prøver vi å påvirke så godt vi kan med lobbyvirksomhet. Så lenge det er statlige veger er det ellers ikke mer vi kan gjøre.

Privat initiativ som det Måndalen Vel har gjort støtter han derfor helhjertet opp om.

– Hva synes du om at innbyggerne vil begå sivil ulydighet og vurderer å lenke seg fast?

– He he. Det kan i hvert fall ikke ordføreren stille opp på. Jeg skjønner absolutt frustrasjonen, men det beste er nok å ta dette i ordna former gjennom formelle prosesser.

For få brukere til å at man kan etablere gang- og sykkelveg